NYHETSARKIVET
25 jan 2022 15:10
Alecta: Ändringen av basbeloppen betyder mer än våra premierabatter
Pensionsnyheterna frågade Alectas marknadsanalytiker Lars Callert om hur man från Alectas sida ser på att Länsförsäkringar nu ser till att debitera ut högre premier för företagen genom att inte ta hänsyn till rabatterna.

- När Länsförsäkringar fryser tiotaggarpremierna på decembernivån tar man självsvåldigt över premiesättningen från företagen och deras anställda. Länsförsäkringar sätter en ny premie utan koppling till vare sig basbelopp eller företagens kostnader för förmånsbestämd ITP, säger han.

Han påpekar vidare att de lägre premierna till följd av premiereduktionen påverkas mer av förändringen av inkomstbasbeloppet.

- För en genomsnittlig tiotaggare med frilagd premie beror den lägre frilagda premien till mindre än hälften på premiereduktionen. Inkomstbasbeloppet, som höjdes med 4,1% och fribrevsuppräkningen med 2,51 procent har större påverkan, säger han.

Lars Callert påpekar att de företag som fortfarande använder sig av tekniken med frilagd premie kan se det som ett sätt att ha kostnadsneutralitet mellan tiotaggare och de anställda som har kvar traditionell ITP 2.

Det ska alltså inte kosta mer eller mindre för företaget om någon vill teckna avtal om att gå över till en tiotaggarlösning med frilagd premie.

- Vanligen väljs frilagd premie för att det ska vara kostnadsneutralt. Är Länsförsäkringar säkra på att företagen har tänkt överge det skälet, undrar han och fortsätter:

- Det som kallas frilagd premie är helt enkelt en upplysning om vad det hade kostat om tiotaggaren haft sin förmånsbestämda pension hos Alecta. Någon "orabatterad" frilagd premie finns inte – som om man frågade vad det skulle kostat hos Alecta ifall det hade kostat mer än det kostar hos Alecta.

Han påpekar vidare att många arbetsgivare är fullt införstådda med konsekvenserna av att följa frilagd premie.

- Jag har också full respekt för om arbetsgivare upplever att det är svårt att förklara varför tiotaggarpremien sänks och kanske vill ändra sin premiemodell. Till exempel genom att övergå till premietrappa. Det är förstås inte okomplicerat och tar tid, policyn ska ändras och individuella avtal behöver skrivas om, säger han och tillägger:

- Det kan finnas goda skäl att ändra premiemodell, men det är företagets sak att bestämma – inte Länsförsäkringars, säger Lars Callert.

Han påpekar även att om företagen bestämmer sig för att skjuta till premier till tiotaggare så borde man även fundera över om anställda med traditionell ITP 2 borde kompenseras för att deras premier gått ned. De kanske bör erbjudas en ytterligare premiebestämd försäkring typ ITP 1, där anställda med förmånsbestämd försäkring får en förstärkt förmån.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907