85 procent av både män och kvinnor svarar fel på frågor om hur de kan överföra den årliga avsättningen till premiepensionen mellan make och maka.
Lika stor är okunskapen om möjligheten att överföra pensionsrätter för barnår mellan make och maka.
Det är ett par av resultaten i ISF:s (Inspektionen för socialförsäkringen) rapport om mäns och kvinnors kunskap om pensioner och pensionssystemet.
Eftersom det svenska pensionssystemet bygger på livsinkomstprincipen och kvinnor har en lägre livsinkomst, leder det till lägre pensioner för kvinnor. Detta är ett resultat av hur arbetsmarknaden ser ut och beror inte på pensionssystemet.
Men det går att uppnå mer jämlika pensioner inom pensionssystemet genom överföringar av pensionsrätter för barnår och genom överföring av hela eller delar av den årliga avsättningen till premiepensionen.
Att så många inte känner till dessa möjligheter måste ses som ett stort misslyckande. Det är färre än 1 procent av de cirka 4 000 som svarade på ISF:s enkät, som utnyttjar möjligheten till överföringar inom pensionssystemet mellan makar.
Enligt tidigare års statistik från Pensionsmyndigheten är väldigt få använder denna möjlighet.
Eftersom kvinnor tar ett större ansvar för barn och hushåll särskilt under de första barnåren, så är överföring av pensionsrätter för barnår en upplagd möjlighet till mer jämställda pensioner.
ISF skickade 2018 ut en enkät med 96 frågor kring pensionssystemet och hur kvinnor och män upplever sin kunskap kring pensionssystemet.
Svarsfrekvensen blev 30 procent och hälften av dessa svar matchades mot dessa personers registerdata hos SCB och Pensionsmyndigheten kring bland annat utbildning och inkomst.
Resultatet visar att kvinnor har en lägre kunskap om pensioner och pensionssystemet. Det beror, enligt ISF:s rapport, främst på att kvinnor generellt har en lägre kunskap om ekonomi och särskilt om ränta-på-ränta-effekter.
En annan orsak är att kvinnor har ett lägre pensionskapital och ett lägre intresse för att sätta sig in i pensionssystemet.
Men det borde vara tvärtom. Kvinnor lever längre och har ett större behov av att planera sin pension bättre.
Män svarar att de har en större upplevd kunskap om pensionssystemet än vad kvinnor uppger, trots att många män svarar fel på kunskapsfrågorna i enkäten. Det visar att killgissningar förekommer även i pensionskunskapsenkäter.
/Ola Hellblom