Det svenska fintechbolaget SAVR lanserar nu ett erbjudande inom tjänstepension, som kompletterar bolagets affär inom fondsparande.
Kärnan i erbjudandet är att SAVR, precis som i sitt "vanliga" erbjudande på fondmarknaden, lämnar tillbaka fondkickbacken till kunderna.
- Vi tycker att man ofta på marknaden inte transparent visar kunderna den totala avgiftsbelastningen utan fokus ligger på att man inte tar ut några försäkringsavgifter. Men fondavgifterna är viktiga och vår ambition är att kunna göra det tydligt för kunderna, säger Joakim Heidergren, affärsområdeschef för pension och försäkringar på SAVR, till Pensionsnyheterna.
Han har lett arbetet med att utveckla tjänsten och har tidigare arbetat som affärsutvecklare på Avanza Pension.
Skillnaden mellan erbjudandet från hans tidigare arbetsgivare är att Avanza inte återlägger kickbacken, även om de har gratisfonder i sitt utbud.
SAVR har till skillnad från Avanza en försäkringsavgift på 0,25 procent och till det kommer en plattformsavgift på 0,09 procent av kapitalet. Om det ska vara en bra affär att flytta beror därmed på hur dyra fonder man väljer att spara i.
Efter att ha fått ihop 90 000 kunder som fondsparar på plattformen har SAVR i dagarna lanserat en möjlighet för flytt av tjänstepensionsfribrev.
Här har man i samarbete med bolaget Insurely tagit fram en möjlighet för kunderna att se sitt befintliga tjänstepensionssparande i olika försäkringsbolag för att se om det går att påverka kostnaderna.
Nu finns det en del om och men och det är långt ifrån alla kunder som kan utnyttja bolagets tjänster för tjänstepension.
För det första är kollektivavtalade tjänstepensioner inte flyttbara, utan det är individuella tjänstepensioner som man kan komma åt. Det kräver dessutom att den tidigare arbetsgivaren skriver under för att det ska gå att flytta gamla fribrev.
Helt klart är att tekniken med att visa upp kundernas samlade sparande i tjänstepension kommer att göra det lättare för dem att se vad det kostar och hur avgifterna kan sänkas.
Det var för övrigt bara 14 dagar sedan Avanza lanserade samma teknik som innebär att man med enkel inloggning via Bank-ID kan se (nästan) alla försäkringar man har.
"Vi står precis i startgroparna för vad som kommer bli en riktigt disruptiv period med tuff konkurrens för pensionsmarknaden. Landskapet kommer att målas om och spararna kommer gå vinnande ur striden med lägre avgifter och mer över i pension", säger Daniel Aarenstrup, vd på SAVR, i ett pressmeddelande från bolaget.
I marknadsföringen heter det att bolagets snittkund kan ha mer än 1,1 miljoner kr mer i tjänstepension om man väljer modellen med återbetalning av kickbacken, som SAVR tillämpar.
Exemplet bygger då på en 35-åring som flyttar in 300 000 kr och fortsätter att spara till 67-årsdagen med 6 procents avkastning och har en ordinarie fondavgift på 1,5 procent. Den stora vinsten i exemplet bygger då på att fondavgiften rabatteras till hälften.
En kund som har placerat sitt kapital i indexfonder skulle ju inte få samma effekt eftersom de har lägre avgifter.
- Vi ser på våra kunder att de normalt inte har allt sitt kapital i indexfonder. Majoriteten har blandade innehav med både aktivt förvaltade fonder och indexfonder, säger Joakim Heidergren.
Tjänstepensionserbjudandet har testlanserats i en betaversion för delar av SAVR:s kunder sedan december och man har redan hittat "en handfull" intresserade.
För 48 timmar sedan lanserades erbjudandet brett och enligt Joakim Heiderberg har gensvaret hittills varit starkare än man hoppats, även om han inte vill ge någon siffra än.
Helt klart är att den förändrade flytträtten och de takade flyttavgifterna har fått igång flyttkarusellen ordentligt. Det kommer att bli svårt för bolag med stora mängder fribrev med höga avgifter att hålla kvar sina stockar.
Avanza, Nordnet, Svenska Fribrevsbolaget, SAVR och andra står redo för att vara "disruptiva" med digitala flyttjänster.