Dagens besked om garantitillägget är ett tydligt tecken på att vi inte längre har ett pensionssystem utan flera.
Den första spiken i kistan kom när inkomsttillägget infördes. I sommar spikas locket till pensionsöverenskommelsen igen på riktigt, när det nya garantitillägget läggs till de förmåner som en pensionär har rätt till.
Det får en hel del effekter på begripligheten, men det kan pensionärer som får en extra tusenlapp i plånboken överse med.
I dagsläget finns ju äldreförsörjningsstödet, bostadstillägget för pensionärer, garantipensionen, premiepensionen, inkomstpensionstillägget och garantitillägget.
Till det kommer tjänstepensionerna men de har ingen bäring på dagens förslag. De räknas eller avräknas inte, trots att de står för en del av den totala pensionen för många.
Metoden för införandet följer samma mönster som när inkomsttillägget infördes. Ta fram ett förslag i en lämplig koalition. Marknadsför det utåt som godis till potentiella väljare och låt sedan övriga partier acceptera det i efterhand.
Få politiska partier har ju lust att gå in i en valrörelse och säga att "vi vägrar förbättra inkomsterna till de sämst ställda pensionärerna".
Det vore dock en nåd att stilla be om att något parti kunde säga att de gärna ser att man vill höja grundskyddet för de sämst ställda pensionärerna men att man vill lösa det inom ramen för pensionsöverenskommelsen.
Som det är nu ställs de mot väggen av ett parti som ingår i pensionsgruppen (S) och två som står utanför, (V) och (MP).
Pensionssystemet i botten kommer visserligen att finnas kvar men blir begravt under rasmassorna från inkomstpensionstillägget och det nya garantitillägget. Och man hade kunnat bestämma sig för att höja garantipensionsnivåerna om man hade velat diskutera och analysera frågan på djupet, om viljan funnits.
Istället hittade man från den "alternativa pensionsgruppen" en metod att runda pensionsgruppen och sen bjuda in dem till att tycka om det.
Det är en något kuppartad ordning som lägger ytterligare rasmassor över det gamla systemet som skulle förhindra att pensionerna gjordes till frågor som i populistisk anda drogs fram i valrörelserna.
Och 9,4 miljarder kronor i pensionsbidrag är ungefär lika mycket som bostadstillägget för pensionärer kostar. Garantipensionerna kostar omkring 15 miljarder kr om året så det är en rejäl höjning, även om det är svårt att hålla med om att det är den största höjningen av pensionerna i modern tid, som Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar upprepade flera gånger under presskonferensen idag.
Stalltipset är klart. Det nya garantitillägget kommer att införas. Sverigedemokraterna lär ge sitt stöd och (M) och (KD) kommer inte kunna göra annat än att mjäkigt hålla med.
Pensionsöverenskommelsen varade under drygt 20 år. It was nice but now it´s over. Populismen har trumfat den tidigare pragmatismen.