NYHETSARKIVET
2 feb 2022 14:11
UBS till Pensionsmyndigheten - stämningen bör avvisas
Efter många turer har den schweiziska storbanken UBS Third Party Management mottagit delgivningen om stämning.

Som vi berättat tidigare har Pensionsmyndigheten stämt bolaget på 42 miljoner dollar för att de brutit mot avtalet med myndigheten när det gäller hanteringen av de fonder som bolaget var fondhotell åt på uppdrag av Prognosia/Allra.

Pensionsmyndighetens talan går ut på att UBS överlåtit ansvaret för fondernas skötsel och regelefterlevnad på en extern part.

Myndigheten har menat att man inte kan göra det utan att det yttersta ansvaret för förvaltningen landar hos UBS som tillhandahållit strukturen med fondhotellet.

Det innebär att Pensionsmyndigheten håller UBS ansvarigt för de förluster som spararna gjorde i Allras warrantaffärer.

I svaromålet, som lämnades in i mitten av januari, förklarar bolagets svenska ombud på advokatbyrån DLA Piper att Pensionsmyndigheten valt fel forum att väcka talan i.

UBS Third Party yrkar via sina ombud att tingsrätten ska avvisa Pensionsmyndighetens talan i den del som grundas på andra omständigheter än samarbetsavtalet av den 8 januari 2015.

De anser att det avtal som man slutit med Pensionsmyndigheten om att få vara på fondtorget är en praktisk fråga som rör köp och försäljning av andelar men inte har något att göra med hur fonden förvaltas och vad förvaltaren köpt in eller inte köpt in.

Pensionsmyndigheten hävdar ju att spararna lidit förluster eftersom förvaltaren köpt in tillgångar till överpris i de så kallade warrantaffärerna och anser att hotellägaren, alltså UBS Third Party Management, lämnat över för mycket ansvar på förvaltaren och alltså inte sett till att sköta fonden som "bott" på hotellet. Det räcker alltså inte att man tar in gästerna, mn ska ha koll på vad som pågår på rummen också.

I sitt svar vill man att tingsrätten först ska avgöra om tvisten över huvud taget ska hanteras i Sverige.

UBS anser nämligen att frågor som rör förvaltningen av fondens tillgångar ska hanteras i Luxemburg där fondbolaget har sitt säte och att det är myndigheterna där som ska hantera de krav som Pensionsmyndigheten ställt om ersättning.

"Rätt forum för att avgöra tvisten är behörig domstol i TP Mancos (läs UBS Third Party Managements) hemland Luxemburg, med tillämpning av luxemburgsk rätt", skriver bolagets Advokat Karl-Oscar Dalin i det 22-sidiga svaret.

Det faktum att det i avtalet med Pensionsmyndigheten står att det är Stockholms tingsrätt som ska hantera problem som kan uppstå men det är enligt svaranden att tolka avtalet för långt, menar UBS.

De klagar också över att Pensionsmyndighetens advokater på advokatbyrån Trägårdh i Malmö har kopierat mycket av det som hanterats i Allramålet vilket gjort stämningen omfattande:

"Stämningsansökan är 114 sidor lång och till den har bifogats 508 bilagor. Merparten av de hundra första sidorna i stämningsansökan är ett händelseförlopp som inte tycks ha någon direkt relevans för den transaktion som detta mål avser", skriver UBS Third Party Managements advokater i skrivelsen.

Återstår att se om tingsrätten nu avvisar stämningen eller om den kommer att behandlas i Sverige som Pensionsmyndigheten vill.

Om den avvisas och att det fondavtal som man har med fondtorgets aktörer inte fungerar som Pensionsmyndigheten trott och hoppats är det fråga om det går att ha ett statligt fondtorg där det ska väljas fonder på.

Om ett fondbolag missköter sig så ska det enligt UBS alltid hanteras av tillsynsmyndigheter och domstolar i de länder där fonderna har sina tillstånd, blir det minst sagt komplicerat att föra talan mot de fonder och bolag som misskött sig.

Fortsättning följer, men helt klart är att UBS Third Party Management inte lättvindigt tänker slanta upp 42 miljoner dollar till Pensionsmyndigheten.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907