Efter 15 år har Folksam och Swedbank Robur bestämt sig för att ta ytterligare steg i sitt partnerskap som inleddes redan 2007. Det innebär att Folksamgruppen, som rymmer Folksam, KPA Pension och Folksam LO Pension, knyter sig starkare till Robur och bolagets kapitalförvaltningstjänster.
- Det har hänt saker både inom Folksam och Swedbank Robur under de 15 år som vi haft vårt partnerskap och det gör att vi bestämt oss för att fördjupa samarbetet i de delar där vi har gemensamma intressen, säger Michael Kjeller, chef för kapitalförvaltning och hållbarhet och vice vd i Folksam, till Pensionsnyheterna.
Totalt har Folksam omkring 550 miljarder kr under förvaltning där en stor del förvaltas av Robur sedan länge. Det gäller till exempel delar av ränte- och aktieförvaltningen.
Det man nu ser som en fördjupning handlar i ett första läge om att samarbeta i större utsträckning när det gäller alternativa investeringar, en del av portföljen som växt.
Här kan det vara fråga om investeringar i onoterade aktier eller i olika strukturer för krediter, även om man inte spikat något än.
- Det här är ingenting som kommer att märkas i det första kvartalet utan det är ett långsiktigt samarbete där vi tillsammans kan diskutera oss fram till lösningar som kan skapa bra avkastning och bli till nytta för våra sparare, säger Michael Kjeller.
Till saken hör att Folksamgruppen är storägare i Roburs ägare Swedbank och sitter på omkring sju procent av ägandet i banken.
I vilken form som de alternativa investeringarna ska göras är ingenting som är klart nu. Men både Folksam och Robur ser intresse av att hitta sätt att komma åt intressanta investeringsområden. Dessa nya områden kommer med största sannolikhet att utformas som något annat än UCITS-fonder.
I dagsläget har Folksamgruppen en exponering mot alternativa investeringar på i storleksordningen 10 procent och lika mycket i direktägda fastigheter. De andelarna ska öka men exakt hur ska man alltså finna vägar fram till i samarbete med Robur.
- Med det förstärka samarbetet kommer vi att få tillgång till ett större placeringsuniversum vilket jag tror kommer att bidra till att förbättra avkastningen.
Till det kommer ett fördjupat samarbete även leda till smidigare administrativt arbete mellan Robur och Folksam vilket ska sänka kostnaderna.
Det handlar dock inte om att Folksam outsourcar hela kapitalförvaltningen och ska göra nedskärningar. Det handlar snarare om att göra organisationen mer effektiv och att utöka kapaciteten när det gäller alternativa placeringar.
Robur kommer inte att ges någon exklusiv status när det gäller alternativa investeringar utan Folksamgruppen är fri att göra affärer med andra aktörer om man skulle vilja det. Robur har dock sedan tidigare något som liknar exklusivitet i mandaten för aktier och räntebärande placeringar.
Det fördjupade samarbetet har inte föregåtts av någon upphandling där man försökt utmana marknaden. Och på Robur, Sverige största kapitalförvaltare, är man förstås nöjd över att man lyckats knyta Folksam tajtare till sig.
"Affärs- och produktutveckling i nära samarbete med våra kunder är en viktig del i att löpande utveckla vårt erbjudande till alla kunder. I och med det här partnerskapet tar vi samarbetet med vår största kund Folksam till en ny nivå. Vi ser mycket fram emot att tillsammans med Folksam fortsätta att arbeta för att skapa hållbart och långsiktigt värde till kunderna", säger Liza Jonson, vd på Swedbank Robur, i en kommentar.