Den kraftiga utvecklingen på världens aktiemarknader gjorde att premiepensionsspararna som haft kapital i aktierelaterade instrument drog en riktig vinstlott under 2021.
Det fick effekten att de genomsnittliga premiepensionsutbetalningarna inför 2022 kunde räknas upp med 15,3 procent, räknat som ett genomsnitt för alla pensionärer.
De ökande premiepensionsbeloppen kan jämföras med inkomstpensionens följsamhetsindexering som samtidigt ökade med 2,5 procent, vilket speglar inkomstutvecklingen i samhället, reducerat med en förskottsränta.
De allra flesta ligger runt de 15 procenten i avkastning men intervallet är stort om man ser på individnivå. I toppen finns sparare som får påökt med 45 procent i jämförelse med året innan. De som lyckats sämst, antagligen beroende på stora ränteinnehav, backade med 20 procent.
Det framgår av den årliga rapport om pensionsutbetalningarna som Pensionsmyndigheten nu lämnar över till regeringen, enligt uppdrag.
I december varje år räknas premiepensionsbeloppen om inför nästa års utbetalningar. Förändringen på individuell nivå mellan två år kan vara stor för pensionärer med fondförsäkring. För pensionärer med traditionell försäkring är förändringarna mer stabila. Det gångna årets kapitalavkastning är vanligen den faktor som påverkar omräkningen mest, men det finns fler faktorer som påverkar.
De pensionärer som började ta ut sin premiepension i början av år 2022 får i genomsnitt drygt 2 200 kronor i månaden och hälften av dem ligger i intervallet mellan 1 500 kronor och 2800 kronor.
De pensionärer som valt den traditionella försäkringen har oftast något lägre men en mer stabil förändring av pensionsbeloppen vid årlig omräkning jämfört med de pensionärer som fortsatt har sina medel placerade i fondförsäkring. Pensionärer med fondförsäkring, oavsett om de har förvalet AP7 Såfa eller en egen fondportfölj, påverkas mer direkt av utvecklingen på de finansiella marknaderna.