NYHETSARKIVET
7 feb 2022 13:56
SPP: Privat sparande kan bli mer än guldkant på pensionen
De privata aktörerna på spar- och pensionsmarknaden har uppenbarligen fått många svenskar, 33 procent i undersökningen från Pensionsmyndigheten ovan, att tro att privat sparande är det bästa sättet att förbättra pensionen.

För de allra flesta är det enklare att jobba längre. Samtidigt bör man vara lite försiktig när man definierar vad som är privat pensionssparande.
För det första har många slutat att spara privat efter det att avdragsrätten försvunnit. Då har de dessutom gått miste om rekordavkastning de senaste åren, eftersom de inte betalat in nya premier.

En stor del av detta har istället löneväxlats, för personer med högre inkomster. Då ska det räknas in i samlad tjänstepension och bör då inte klassificeras som privat sparande utan ingår i tjänstepensionen.

Men att Pensionsmyndighetens budskap om att det är bättre att jobba ett år extra än att spara privat oroar säkert branschen ändå, varför SPP påpassligt skickat ut några "balanserande" kommentarer till Pensionsmyndighetens syn på det privata sparandet. Och att många vill ha mer pension i förhållande till slutlönen och kanske gå tidigare.

"Det som undersökningen visar är komplexitet och bristen på kunskap kring pensioner. De flesta vill idag ha ca 80 procent av sin lön den dagen de går i pension. En tumregel är att den allmänna pensionen och tjänstepension tillsammans blir cirka 60 procent av din lön, om du planerar att gå i pension vid 65 år och har jobbat heltid i hela ditt yrkesliv sedan 23 års ålder", säger SPP:s Shoka Åhrman, pensionsekonom, i en kommentar.

Hon påpekar vidare att tjänstepensionerna står för 20-25 procent och betydligt mer för de som tjänar mer och kommer att öka i betydelse.

"Det vi ser är allt större ansvar förflyttas till individen idag och där är det privata pensionssparandet en viktig del i det. Den delen är absolut mindre i storlek än de två andra delarna, men ändå mer än bara en guldkant i pensionärslivet. Den har en viktig roll för dem som är egenföretagare, men också de som kommer ut i arbetslivet sent. Utlandsfödda är en annan grupp. Det privata sparandet har för dessa grupper en avgörande roll för hur den slutliga pensionen blir. Vi får inte heller glömma att många gånger tillhör samma personer båda gruppen", säger Shoka Åhrman.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907