TCO:s ordförande Therese Svanström vill använda de omkring 800 miljarder kr som idag är det samlade överskottet i Pensionssystemet för att höja pensionerna.
Genom att utnyttja de pengarna kan man höja pensionerna utan att göra våld på systemets grundkonstruktion med garantitillägget, menar hon i en debattartikel i SvD i fredags den 4 februari.
Hon tycker att det finns anledning att höja pensionerna genom att höja avgifterna, men vänder sig emot att man nu med garantitillägget lappar och lagar systemet istället för att reformera inom systemet, vilket en gas skulle kunna göra.
"Pensionssystemet ska vara långsiktigt och förutsägbart och inte byta skepnad beroende på den sittande politiska majoriteten. Pensionerna får inte bli ett politiskt slagträ där partierna tävlar om vem som kan lova högst pension", skriver hon.
Hon värnar alltså (den tidvis dödförklarade) Pensionsgruppen och skriver:
"Blir det lätt att höja pensionerna kan det bli lätt att sänka dem. Därför behöver alla beslut om förändringar vila på breda politiska överenskommelser. Det förslag som nu presenterats av Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om ett skattefritt garantitillägg går emot detta."
Nu går det inte att höja pensionerna snabbt genom att höja avgifterna in till systemet. Enligt Therese Svanström kan man dock, medan en avgiftshöjning bereds, använda sig av de överskott som finns i systemet till båtnad för både pensionärer och pensionssparare som då kan ta del av överskotten.
Frågan om en gas till pensionssystemet utreddes under 2004, men de förslag som lämnades då har inte varit värda att göra lag av. Detta eftersom systemet under åren varit underkonsoliderat och bromsen istället har fått användas tre gånger sedan 2010.
"Men nu är läget det omvända. Tillgångarna överstiger skulderna med råge och överskottet förutspås öka framöver. Pensionsmyndighetens senaste prognoser visar på ett finansiellt överskott på 8 procent år 2022 (motsvarande 800 miljarder kronor), 10 procent år 2024 och 16 procent år 2032", skriver hon på SvD.
Hon har också tagit del av Pensionsmyndighetens förslag som bygger på att den del av överskottet som ligger ovanför 10 procent till pensionssparare och pensionärer.
Genom en förhållandevis försiktig utdelningstakt med motsvarande mekanism som vid det dämpade balanstalet och genom att en del av överskottsutrymmet används till en indexgaranti minskas risken för svängningar och kommande underskott.
Hon förordar alltså en höjning av pensionerna generellt och nämner att såväl utbetald pension som pensionsrätternas värde sker inom ramen för pensionssystemet, skilt från statsbudgeten, vilket minskar behovet av att lappa och laga.
"Transparensen och symmetrin i pensionssystemet ökar genom att samma kollektiv, som får bära risken vid underskott, nu får del av överskottet", skriver hon.
Återstår att se om Therese Svanström med debattinlägget kan påverka några av partierna vid sidan av (S), (V) och (MP) om att det är bättre att gasa systemet än att införa ett nytt garantitillägg till garantipensionärerna.
Genom att dela ut pengar som finns inom systemet så blir det enligt henne lättare att förstå och se till att systemet "upplevs som konsekvent, förutsägbart och att grundtanken att intjänande under hela livet ska ligga till grund för den framtida pensionen behålls", avslutar hon.