Som vi skrev i måndags har diskussionen om den så kallade gasen, som ska dela ut överskott i pensionssystemet, kommit igång igen.
TCO:s ordförande Terese Svanström passade på att damma av den gamla utredningen "Utdelning av överskott i inkomstpensionssystemet
SOU 2004:105", som tillsattes av statsrådet Ingela Thalén (S) 2002. I den lämnades förslag på hur överskott i systemet skulle hanteras.
Då var pensionssystemet ännu i en uppbyggnadsfas och några överskott att dela ut syntes inte vid horisonten. Men efter det att systemet bromsats, eller balanserats, vid tre tillfällen sedan 2010 har man nu kommit i situationen att det finns utdelningsbara tillgångar, om man skulle följa utredningens förslag.
Det har gått 18 år sedan förslaget lämnades, men redan när utredningen presenterades var det tydligt att man inte trodde att det var särskilt bråttom med att lagstifta om saken.
I regeringens pressmeddelande, när statsrådet Berit Andnor (S) tog emot den skrev man så här:
"Överskottsutdelning kommer på lång sikt att medföra att belastningen på statsbudgeten i form av garantipension minskar något. Samtidigt följer av överskottsutdelning att den offentliga sektorns finansiella sparande minskar. Även de takbegränsade utgifterna påverkas. Eftersom det troligen kommer att dröja innan ett utdelningsbart överskott har bildats, medför emellertid utredningens förslag inte några omedelbara konsekvenser i dessa avseenden."
Men det var då. Nu finns det, enligt utredningens förslag, utdelningsbara överskott.
Utredningen menade att om man kom i en situation där överskotten översteg 10 procent så borde man kunna dela ut pengar till pensionärerna, utan att det uppstår stor risk för att man behöver ta tillbaka dem.
Och där är vi idag, eftersom Pensionsmyndighetens prognos visar på att överskottet för 2023 ligger på 12 procent.
Utredningens metod innebar en automatisk modell som utgick från balanstalet, utan att blanda in politiken. Om balanstalet nådde över 1,1, alltså 10 procents överskott, skulle man kunna höja pensioner och pensionsrätter.
"Utdelning bör ske genom att förräntningen av pensionsbehållningarna och följsamhetsindexeringen av inkomst- och tilläggspensionerna höjs utöver vad som följer av förändringen i inkomstindex. En förhöjning via indexeringen är en administrativt effektiv metod att tillföra de försäkrade värdet av de utdelade överskotten i form av höjd pension", skrev utredningen 2004.
TCO:s ordförande Therese Svanström påpekade att en uppräkning av pensionsrätterna skulle kunna användas i väntan på att man kommer fram till en lösning med avgiftshöjningar som TCO vill se.
Ett problem politiskt med den här typen av återbäring eller överskottsutdelning är att det skulle ge återbäring till alla som jobbat och tjänat in pensionsrätter till inkomstpensionen, inte bara vissa. Det är ett problem som Svanström verkar vara medveten om och skrev i sin debattartikel i SvD:
"En utdelning av överskottet förändrar inte fördelningsprofilen i det allmänna pensionssystemet."
Det är ju just det som politikerna, läs (S), (V) och (MP) vill göra. Om alla får mer blir det svårt att förvandla pensionshöjningen till prima valfläsk.
Garantitillägget riktas ju mot pensionärer med de lägsta pensionerna, upp till 14 000 kr i inkomstpension. Därefter blir det inget till dem som tjänar mer.
Svanström försöker dock balansera det problemet med att alla får pensionen höjd, om det ska bli utdelning och skriver:
"Givet att de pensionärer som har garantipension och bostadstillägg får behålla dessa tillskott ograverade, kommer skillnaden i pension beroende på arbete att öka under den tid som gasen är i kraft. Det betyder att det gör skillnad för pensionen att ha arbetat även om lönen varit låg."
Frågan är bara om det är tillräckligt tydligt för de väljargrupper som man siktar på genom att dela ut 9,4 miljarder kr till just dem med lägst pension. De som har mycket att vänta från inkomstpensionen och har jobbat mycket med bra lön kommer att få mer, i kronor och pensionsrätt, när överskott delas ut.
Men att Pensionsmyndigheten nu räknat upp balanstalet så att det hamnar i läge för utdelning är ändå en intressant utveckling. Det borde kunna få igång debatten.
Som Pensionsnyheterna tidigare påpekat så ligger det inom Pensionsöverenskommelsen och det borde tilltala finansdepartementet som länge betraktat denna som "guds gåva till Sverige", eftersom den hållit pensionerna utanför statsbudgeten.
Och tills alldeles nyligen var det statsminister Magdalena Andersson som var chef för finansen.
Kan hon ha ändrat sin grundsyn på pensionssystemets förträfflighet bara för att få vänsterpartiets röster i statsministeromröstningen?