250 bolag som har inkomster från kol, olja eller gas är nu portade från investeringar hon Andra AP fonden. Det skriver bolaget i sin hållbarhetsrapport som släpptes idag, samtidigt som resultatet för 2021 kommunicerades.
"Sedan slutet av 2020 förvaltas Andra AP-fondens globala aktie- och kreditportföljer i enlighet med kriterierna för EU Paris-Aligned Benchmark (PAB). Det innebär att fonden inte längre är investerad i cirka 250 bolag på grund av att de har inkomster från kol, olja eller gas. Under 2021 har vi arbetat med att analysera och utveckla PAB för fondens förvaltning av svenska aktier och kommer under 2022 fortsätta att anpassa index och portföljer för andra tillgångar i enlighet med kriterierna för PAB, säger vd Eva Halvarsson, i ett pressmeddelande idag.
Fonden skriver att man beaktar hållbarhet utifrån övertygelsen om att hållbarhet leder till bättre förvaltningsresultat och att det därmed blir bättre för inkomstpensionssystemet och för pensionärerna.
Fonden började arbeta med hållbarhetsfrågor redan vid starten för drygt 20 år sedan, och var bland annat en av PRI:s grundsignatärer. Andra AP-fonden har även varit tidig med investeringar i gröna och sociala obligationer, hållbarhetskrav i avtalade överenskommelser med riskkapitalfonder, avinvesteringar från fossilenergibolag, rapportering i enlighet med TCFD och UNGPRF och genom att anpassa portföljen till Parisavtalet.
'2Det totala koldioxidutsläppet för fondens aktieportföljer fortsätter att sjunka och minskade 2021 med 20 procent jämfört med föregående år. Främst beror detta på innehavsförändringar men även bolagen bidrog med en viss del", säger Eva Halvarsson.
Målet är att fonden ska fortsätta att implementera FN:s vägledande principer och att verksamheten ska bedrivas i linje med dessa senast 2025.
Andra AP-fonden började under 2020 investera i hållbar infrastruktur och har under 2021 har man gjort ytterligare investeringar, bland annat tillsammans med AP1, AP3 och AP4 i batteritillverkaren Northvolt.