Premieinkomsten för KPA Tjänstepensionsförsäkring AB ökade till 18 613 (17 381) miljoner kronor och totalavkastningen ökade rejält jämfört med fjolåret och landade på 13,7 (4,8) procent. Nu kan det inte riktigt ses som en marknadsföringseffekt. Lejonparten av kunderna i bolaget är ju soffliggare och som, medvetet eller omedvetet, får sina premier förvaltade i ickevalsalternativet.
"Under pandemin, som glädjande nog ser ut att minska sitt grepp om samhället, har våra kunder stått i frontlinjen. Det är därför extra roligt att vi genom en hållbar och ansvarsfull förvaltning kan ge dem en så pass god avkastning på deras pensionspengar under året som gått. Vi har också säkerställt att våra kunder även fortsättningsvis har marknadens lägsta avgifter genom att vi infört en maxavgift på 300 kr per år inom premiebestämd traditionell försäkring", säger Camilla Larsson, vd för KPA Pension i en kommentar från KPA.
Nyckeltal i korthet för KPA Tjänstepensionsförsäkring AB, med föregående år inom parentes:
Premieinkomsten ökade till 18 613 (17 381) Mkr.
Totalavkastningen ökade till 13,7 (4,8) procent.
Avkastningsränta, för förmånsbestämd försäkring, uppgick till 7,2 (3,4) procent.
Avkastningsränta, för premiebestämd försäkring uppgick till 14,6 (5,1) procent.
Förvaltat kapital summerades till drygt 264 miljarder kr och solvensgraden stärktes rejält och uppgick till 204 (172) procent.
Under 2021 har KPA fått FI:s välsignelse för att ombildas till tjänstepensionsbolag och ska i fortsättningen heta KPA Tjänstepensionsförsäkring AB.
Från och med nästa år lär premieintäkterna öka rejält i KPA. Detta sedan avtalsparterna kommit överens om ett nytt pensionsavtal (AKAP-KR) som från 1 januari 2023 kommer ge anställda i kommun och region högre avsättningar till tjänstepensionen.
I siffror betyder det att premien ökar med 1,5 procent och landar på totalt 6 procent på lönedelar under 7,5 inkomstbasbelopp.
På lön över taket får de som omfattas av avtalet 31,5 procent på lönedelar upp till 30 inkomstbasbelopp.