Folksam Liv ökade sina premieintäkter med 6,7 miljarder kronor till 61 miljarder under 2021.
Ökningen kommer främst från kapitalförsäkringar.
Det förvaltade kapitalet i Folksam Liv ökade med 12 procent till 556 miljarder och inom fondförsäkring med 25 procent till 243 miljarder. Det ger ett samlat förvaltat kapital på 799 miljarder och innebär att Folksam snart är ikapp AMF som vid årsskiftet förvaltade 850 miljarder.
Det var en stark årsrapport för 2021 som Folksam presenterade idag. Solvensgraden i Folksam Liv steg till 194 procent och i Folksam Sak till 203 procent.
Det enda nyckeltal där Folksam hamnar efter sina stora konkurrenter Alecta, Skandia och AMF är totalavkastningen.
Folksam Liv redovisar en avkastning på 12,4 procent och dotterbolaget KPA hade en avkastning på 13,7 procent. Det kan jämföras med 16,5 procent i avkastning för AMF.
Folksam Liv har en betydligt försiktigare investeringsportfölj än sina konkurrenter. Vid årsskiftet låg 47 procent av koncernens placeringstillgångar i obligationer och bara 38 procent i aktier.
Rekryteringen av Marcus Blomberg från AP4 till en nyinrättad roll som investeringschef kanske gör att Folksam får en mer offensiv placeringsstrategi.
Under sista kvartalet 2021 investerade Folksam bland annat 10,75 miljarder i Heimstaden Bostad och ytterligare 1 miljard i Volvo Cars i samband med börsnoteringen.
Den stora händelsen i år är att Folksam Tjänste AB blir koncernens tjänstepensionsföretag från den 1 juli.
I Folksam Tjänste AB samlas koncernens tjänstepensionsförsäkringar.
/ Ola Hellblom