En titt på statistiken visar att 24 miljarder kr mer flyttades runt mellan bolagen under det senaste året än vad som gällde 2020.
Som vanligt är det de stora ickevalsbolagen som fått lämna ifrån sig mest och för den "eviga" förloraren AMF ökade avflyttarna med 2,2 miljarder.
2020 fick man lämna ifrån sig drygt 5,1 miljarder kr på grund av flytt. Under 2021 ökade den siffran till 7,3 miljarder kr.
Även från Alecta ökade avflyttningen med en knapp miljard kr.
Men även bland andra bolagen har flyttvolymerna tagit fart. Folksam, Länsförsäkringar, Skandia och Movestic sticker ut där det handlar om ökningar på över 2 miljarder kr, räknat per bolag. Så mycket ökade alltså utflyttarna.
Nu måste ju flyttarna gå till någon annan och Pensionsnyheterna har därför även tittat på vilka som fått ta emot mest och har summerat in- och utflyttar för att se vilka bolag som går plus och vilka som går minus.
Då blir det tydligt att Avanza, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea Liv, Nordnet och Swedbank går plus.
Länsförsäkringar är ohotad etta och får ett positivt netto på drygt 9,3 miljarder, vilket troligen beror på att man generöst betalat sparare flyttbonus på minst två procent av kapitalet och tidigare även det dubbla.
Storbankerna Swedbank, Nordea Liv och Handelsbanken har också varit duktiga på att förmå till exempel bolånare att flytta in försäkringar till dem.
De har alla tre ett flyttnetto på mer än tre miljarder kr.
Nordnet lyckas bättre än Avanza och har ett netto på plus 2,7 miljarder kr medan Avanza får nöja sig med 1,6 miljarder kr.
SEB, som historiskt använt sig av förmedlarmarknaden, har otrogna kunder eller rådgivare. Flyttnettot hamnar på minus 2,5 miljarder kr, vilket är i linje med vad som gällt på senare år.
Värre är det för Movestic som visserligen ökat marknadsandelarna på inbetalda premier men som fått lämna ifrån sig 4,3 miljarder kr av sitt kapital till konkurrenterna.