Garantiförvaltningen, Länsförsäkringars produkt för traditionell förvaltning som är öppen för nyteckning, steg 17 procent under 2021.
Det är den högsta avkastningen sedan starten 2012.
Garantiförvaltningen innebär att bolaget garanterar 80 procent av de inbetalade premierna och om det saknas kapital är det Länsförsäkringar som får stå för fiolerna.
- För ungefär tre år sedan gjorde vi en översyn av produkten och förvaltningen i Garantiförvaltningen. Vår kapitalförvaltningsenhet har konstruerat en portfölj som inkluderar stor andel alternativa investeringar och samtidigt fokus på hållbarhet, säger Jim Rotsman, chef Produkt, Länsförsäkringar Fondliv, i en kommentar.
Utöver räntebärande värdepapper och aktier innehåller portföljen alternativa investeringar som Private Equity, skog och fastigheter. Dessa utgör ungefär 24 procent av portföljen och bidrog, tillsammans med aktier, mest till utvecklingen under förra året. Exempelvis steg aktieandelen 33 procent, alternativa investeringar 26 procent, där fastigheter hade en avkastning på 40 procent.
De senaste åren har vi dessutom tagit steg inom hållbarhet genom fler investeringar i både gröna och sociala obligationer. Det gör att våra kunders pensionspengar bland annat bidrar till utbyggd förnybar energi, elektrifierad kollektivtrafik, vattenrening och medicinsk utrustning under pandemin, säger Göran Laurén, chef Kapitalförvaltning, Länsförsäkringar Liv, i en kommentar.
Garantiförvaltningen relanserades för ungefär tre år sedan med förändrad portföljstrategi med bland annat utökat placeringsmandat i alternativa investeringar, lägre pris och justerade garantinivåer. Sista tre åren har produkten stigit med 38,5 procent vilket motsvarar en genomsnittlig avkastning på 12,8 procent.
Det skryter Länsförsäkringar om idag.