Liberalerna ansluter sig nu till dem som vill använda överskotten i pensionssystemet för att höja pensionerna för alla. Som Pensionsnyheterna berättat tidigare finns det ett överskott i systemet med omkring 1200 miljarder kr och de vill liberalerna använda genom att införa en pensionsgas. En sådan utreddes 2004 men som aldrig ledde till någon lagstiftning.
Skälet var att regeringen då inte såg något behov att införa en gas, då hade pensionssystemet en annan ställning och det var istället bromsen som diskuterades.
Men nu finns det 1200 miljarder "för mycket" i systemet om man räknar på nettot av avgiftsinkomster, buffertfondernas tillgångar och drar bort de intjänade pensionsrätterna.
De vill liberalerna alltså sätta sprätt på. Men inte alla och inte på en gång.
Enligt förslaget från liberalerna skulle en pensionär med en inkomstpension på 18 000 kr i månaden få 648 kr mer i månaden. Detta med en uppräkning med 1,8 procent.
I ett PM från Liberalerna, som Pensionsnyheterna tagit del av, skriver partiet att det nu krävs reformer som säkrar mer pengar till dagens och morgondagens pensionärer.
"Liberalerna slår vakt om principen att det ska löna sig att arbeta och att ha arbetat. Det ska löna sig att spara och ta eget ansvar för sin pension. Det kräver en politik som säkerställer ett respektavstånd mellan de som arbetar och de som inte arbetar samt att fler uppmuntras att spara", läser Pensionsnyheterna.
Partiet tycker att det är fel att finansiera höjda pensioner med ökade pålagor på landets arbetsgivare, vilket är planen för de avgiftshöjningar som planeras, och skriver:
Socialdemokraterna driver att avgifterna till pensionssystemet ska öka genom kraftigt höjda arbetsgivaravgifter. De aktuella förslagen motsvarar höjda skatter i storleksordningen 20 miljarder för svenska företagare. Det är fel väg att gå i ett läge när många företagare drabbats av Coronakrisen. Dessutom skulle höjda avgifter inte förbättra pensionerna här och nu, utan märkas i pensionärernas plånbok först långt fram i tiden. Det är helt otillräckligt, skriver partiledaren Nyamko Sabuni som står som avsändare.
Nu är planen inte att hela överskottet, eller överkonsolideringen, ska skickas ut på ett bräde, utan man vill ha en "konsolideringspolicy" som innebär att bara överskott som överstiger 10 procent ska kunna delas ut. Det betyder att ca 1000 miljarder lämnas kvar som buffert.
"För att undvika att överskottet används till kortsiktiga och populistiska avvägningar bör det kopplas till en förutbestämd nivå på balanstalet. Därför föreslår Liberalerna att en gas kopplas till balanstalet när tillgångarna är mer än 10 procent större än skulderna bör överskottet fördelas ut genom att pensionerna räknas upp. Förslaget omfattar både dagens pensionärer och de framtida pensionerna för dagens arbetande. På sätt säkerställs att man inte ställer olika generationer mot varandra", står det i PM:et.
"I enlighet med Pensionsmyndighetens prognoser över balanstalet kommer en höjning av allas pensioner kunna implementeras redan 2023. Denna lösning innebär mer pengar i plånboken för fler pensionärer, bibehållna drivkrafter till arbete och att pensionssystemets principer ligger fast", läser Pensionsnyheterna i Liberalernas PM.
Det ska bli intressant att se hur Pensionsgruppen reagerar på detta och om det innebär att man kan överge idén med garantitillägget, som siffermässigt, 9,4 miljarder, är litet jämfört med de 200 miljarder kr som nu skulle kunna användas för att stärka pensionerna.
Prognoserna för överskott i systemet pekar i basscenariot på att överskotten kommer att öka kraftigt under kommande år.
Problemet med en reform som ger mer pension till alla blir svår att sälja i en valrörelse. Då blir det ju ingen grupp som kan erbjudas något extra som kan ge utdelning vid valurnorna.