Nu har regeringen godkänt den lagrådsremiss som skräddarsytts för att göra det möjligt för Folksam att ombildas till tjänstepensionsbolag.
Folksam, som är ett ömsesidigt bolag, skulle, som lagen idag är formulerad, tvingas skatta bort stora delar av kundernas tillgodohavanden om man skulle välja att ombilda sig till tjänstepensionsbolag.
Det är ju i det ömsesidiga bolaget kunderna som drabbas av skatten om man skulle dela upp beståndet mellan försäkringar som lyder under Solvens 2 och tjänstepensioner som regleras enligt tjänstepensionsreglerna.
Genom att göra ändringar i inkomstskattelagen och där definiera "överlåtelse av helt försäkringsbestånd" så kommer Folksam ur knipan med regeringens hjälp.
Tilläggen som föreslås innebär att ett försäkringsföretag kan överlåta samtliga tjänstepensionsförsäkringar eller samtliga andra försäkringar än tjänstepensionsförsäkringar, och därmed sammanhängande verksamhet, till ett annat försäkringsföretag utan inkomstskattekonsekvenser och med skattemässig kontinuitet avseende avkastningsbeskattade tillgångar.
Det övertagande företaget inträder i det överlåtande företagets skattemässiga situation. Som förutsättning gäller dock, utöver de villkor som sedan tidigare gäller för skattefri överlåtelse av helt försäkringsbestånd, att överlåtelsen görs som ett led i att tjänstepensionsverksamheten ska bedrivas av ett tjänstepensionsföretag.
Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022 och upphöra att gälla den 1 januari 2023. Att man bara öppnar fönstret under denna period visar tydligt att det här ska ses som ett undantag.
De nya bestämmelserna får tillämpas på överlåtelser av försäkringsbestånd som genomförs under kalenderåret 2022. Det förutsätter förstås att Lagrådet och senare riksdagen är med på noterna.