NYHETSARKIVET
23 feb 2022 11:44
SPF: Modernisera efterlevandeskyddet och stoppa åldersdiskrimineringen
Äldre har ett sämre efterlevandeskydd vid dödsfall än vad yngre har, men äldre har ett minst lika stort behov som yngre av ett tillfälligt efterlevandeskydd för att kunna ställa om sina utgifter.

Dagens regelverk med en övre åldersgräns i omställningspensionen särskiljer människor på grund av kronologisk ålder. En modernisering av efterlevandeskyddet behövs.

Det skriver Sveriges Pensionärsförbund (SPF) i anslutning till en ny rapport från organisationen.

Avvecklingen av änkepensionen inleddes för dryga 30 år sedan. Samtidigt infördes ett nytt efterlevandeskydd, omställningspensionen, som har en övre åldersgräns på 65 år. Det finns andra varianter på efterlevandeskydd för pensionärer men dessa är betingade av flera olika omständigheter.

Pensionärer saknar därmed ett universellt efterlevandeskydd, påpekar SPF och kommer i rapporten fram till att det behövs ett allmänt efterlevandeskydd för pensionärer och som då inte som i dag påverkas av den kronologiska faktorn.

De motiv som anförts för den övre åldersgränsen, 65 år i omställningspensionen, håller inte, menar SPF. Samhällsförändringar som rör bland annat pensioner, digitalisering och bostadsmarknad har medfört att en efterlevande pensionär kan stå inför olika ekonomiska och praktiska svårigheter när hushållet går från att bestå av två personer till en person.

Äldre har ett sämre efterlevandeskydd vid dödsfall än vad yngre i samma situation har, men har ett minst lika stort behov som yngre av ett tillfälligt efterlevandeskydd med syfte att ställa om sina utgifter.

En modernisering av efterlevandeskyddet behövs, menar SPF. Att avskaffa åldersgränsen i omställningspensionen är därför en uppenbar åtgärd som också kan genomföras skyndsamt. Samtidigt kan då åldersdiskrimineringen i lagstiftningen upphöra, påpekar SPF.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907