NYHETSARKIVET
24 feb 2022 14:48
Pensionsmyndigheten andas ut efter dom i Högsta Förvaltningsdomstolen
Den svenska garantipensionen visade sig vara problematisk och långsiktigt ohållbar efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen 2018.

Efter att ha frågat EU-domstolen till råds konstaterade domstolen att de svenska reglerna, som bland annat förutsatte 40 års bosättningstid i Sverige för fulla garantipensionsförmåner, stred mot EU-reglerna.

EU-rättsligt var det fråga om en så kallad minimiförmån enligt EU-domstolen.

Det fick konsekvensen att människor som bott i andra länder inom EU och EES skulle få räkna in sina bosättningsår och alltså kunna få "betalt" i form av svensk garantipension för bosättningstider i andra länder än Sverige.

Samtidigt skulle man räkna in eller av de förmåner som man tjänat in i andra länder.

Det här stökade till sakerna rejält och Pensionsmyndigheten fick börja ompröva tidigare beslut om garantipension.

Men, hade myndigheten rätt att göra den omräkningen?

Ja, enligt Högsta Förvaltningsdomstolen. Det var ok att göra detta eftersom "den rättspraxis som klarlagt att den tidigare tillämpningen av reglerna om garantipension inte är förenlig med EU-rätten utgör synnerliga skäl att ompröva ett beslut om garantipension", som det heter i domen från Högsta Förvaltningsdomstolen som kom i veckan.

Problemet har varit att beviljad garantipension normalt inte får omprövas. Det gäller då vissa speciella situationer som är uppräknade i lagen. En sådan situation är om det finns "synnerliga skäl".

Frågan på bordet var om omräkningen var ett sådant "synnerligt skäl", vilket domstolen i Sverige nu funnit att den var.

Domstolen menar att om Pensionsmyndigheten inte skulle ha rätt att ompröva beslut om garantipension som myndigheten gjort, så skulle det kunna leda till felaktiga utbetalningar under lång tid och uppgå till höga belopp.

Besluten om garantipension i gränsöverskridande situationer har enligt domstolen "systematiskt blivit felaktiga på grund av att svenska myndigheter och domstolar har klassificerat förmånen felaktigt".

Och om man inte räknar om kommer "samordningen av de sociala trygghetssystemen inom EU/EES och i förhållande till Schweiz att vara bristfällig under lång tid", enligt domen.

Högsta Förvaltningsdomstolen finner att den rättspraxis som har klarlagt att den tidigare tillämpningen av reglerna om garantipension inte är förenlig med EU-rätten, utgör synnerliga skäl enligt 113 kap. 31 § 1 socialförsäkringsbalken för att ompröva det aktuella beslutet om garantipension.

- Det var skönt att domstolen gick på vår linje. Annars hade vi tvingats göra om alla beräkningar. Nu slipper vi det, säger Daniel Barr, generaldirektör för Pensionsmyndigheten, till Pensionsnyheterna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907