"Jag är på väg att bli bestulen? Vart tar mina pensioner vägen?"
Så dramatiskt inleder aktuarien och tidigare Nordenchefen för återförsäkringsbolaget Cologne Re, Stig Aggevall, ett brev adresserat till Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.
I brevet ondgör han sig över framför allt de stängda livbolagen LF Liv och SEB Trygg Liv Gamla. Han menar att deras egna regler för konsolideringen är tilltagna i överkant och menar att de håller inne överskott som tillhör kunderna.
Han påpekar att han inte har möjlighet att flytta och kan inte heller påverka bolagen att öka takten i utbetalningarna. De nya reglerna för utvidgad flytträtt gäller ju inte tradförsäkringar utan bara depå- och fondförsäkringar.
"Några livbolag har mer kapital än vad de tänker dela ut. Det är miljarder. Jag är inte ensam. Jag har hundratusentals olycksbröder och -systrar inlåsta i LF Liv och SEB Trygg Liv Gamla. Nu är det dags att protestera. Systemet är försäkringstagarfientligt och bedrivs felaktigt i dessa två bolag", skriver han.
Han har räknat ut att det vid nuvarande konsolideringsnivå i bolagen finns omkring 20 procent i överskott som han skulle vilja få del av och skriver:
"Om jag har en försäkring med värdet 1 miljon kr enligt senaste värdebesked, kan jag räkna ut hur många procent som detta kapital utgör av LF Livs totala kapital. Totala kapitalet i LF Liv är 118 miljarder kr, men av detta är endast 94 miljarder skuldförda till enskilda försäkringar. 24 miljarder har inte fördelats till kundernas försäkringar."
Motsvarande situation för SEB Trygg Liv Gamla är 192 miljarder totalt kapital tilldelat är 154 miljarder. Skillnaden, 38 miljarder, är inte tilldelade till försäkringar.
Det här tycker han är otillständigt. Med en miljon kr i LF Liv är han ägare till 1/94 000 del av det kundägda LF Liv. Inget av de 24 miljarder kr som är överskottet är han villkorsmässigt delaktig i. Det är alltså inga pengar han kan kräva att få ut, enligt försäkringsvillkoren.
Med samma matematik har han räknat fram att han med en miljon i SEB Trygg Liv Gamla äger 1/154 000 del av bolagets tillgångar, men har inte villkorsmässigt någon del av de 38 miljarder kr som inte är tilldelade.
"Detta är givetvis helt fel. Bolagen har satt sina konsolideringsintervall till 100-115 procent av den försäkringstekniska skulden. Denna strategi vårdar de inte, utan överskrider den bortre gränsen med 18 miljarder kr i Gamla Trygg Liv och med 10 miljarder kr för LF Liv.
Dessa reservkapital överskrider med god marginal bolagens konsolideringsmarginaler 100 -115 procent. För dessa miljarder finns inget regelverk", skriver Stig Aggevall.
Han anser att det vore rimligt att sänka konsolideringsintervallet och föreslår själv att det borde halveras. Dessutom vill han att bolagen ska kunna förmås att skriva om avtalen och möjliggöra snabbare utbetalningar än de som tidigare valts.
Han skriver vidare att Skandia Liv har ett bortre intervall på 110 procent och berömmer bolaget för att man gjort extra tilldelningar av återbäring under 2021 och att bolaget "bevakar sitt konsolideringsintervall minutiöst".
Det här leder, enligt Stig Aggevall, till att kunder lämnar efter sig stora värden om de flyttar ut eller påbörjar utbetalningar och ställer frågor som han själv svarar på i brevet till Thedéen:
"Ska bolagens kvarvarande försäkringstagare berikas när försäkringstagare tar ut sina pensioner eller vill flytta. Nej!"
"Behöver de kvarvarande försäkringarna mer kapital? Nej."
"Har man under gångna år betalt ut för lite i pensioner. Ja absolut."
"Har man tänkt rätta till detta fel. Antagligen inte."
"Vem är ansvarig för felen? Säg det, men styrelserna kan man kanske gissa på."
Återstår att se om Finansinspektionen ser anledning att agera i frågan och om de svarar annorlunda på Aggevalls frågor.
Det bör påpekas att beräkningarna av överskott gjordes innan Ryssland bestämde sig för att invadera Ukraina, något som påverkat tillgångar och överskott i alla livbolag.
Stig Aggevall nämner avslutningsvis att han är kund i de nämnda bolagen och alltså har egenintressen i frågan.