Som vi tidigare berättat har Pensionsmyndigheten valt att köpstoppa två fonder på fondtorget som tidigare låg i Catellas Fondbolag. Detta sedan man inlett en utredning om misstänkta intressekonflikter.
Catella valde att sälja fondbolaget, en affär som påbörjades i höstas och som slutade i januari då Athanase Industrial Partners tog över.
Misstanken har från Pensionsmyndigheten har varit att man använt Catellas fonder för att dumpa innehav som ägarna förfogat över och alltså låtit fondssparare få ta över innehav i småbolag som man velat bli av med. Det här har varit en tydlig intressekonflikt eftersom fondbolagets ägare inte hållit rent mellan egenintressen och spararnas intressen, om det nu visar sig att misstankarna kan bekräftas.
Pensionsmyndigheten har även anmält saken till Finansinspektionen och en möjlig, eller rentav trolig, utveckling kan bli att fonderna slängs ut från Pensionsmyndighetens fondtorg och pengarna i fonderna kan då flyttas till Sjunde AP-fonden.
Catella Fonder har bytt namn sedan ägarbytet och heter numera Celina fondförvaltning AB och är ett helägt portföljbolag till Athanase Industrial Partners.
I går kväll meddelade Stefan Edbergbolaget Case Group AB att man tecknat ett letter of intent för att ta över samtliga fonder från Celina AB.
I ett pressmeddelande skriver Case:
"Case och Celina har idag ingått en avsiktsförklaring avseende Cases förvärv av fondverksamheten i Celina och parterna avser nu att inleda due diligence-processen med mål att slutföra förvärvet inom andra kvartalet 2022."
Case var ursprungligen ett bolag som skapades för att attrahera idrottsmän.
Upprinnelsen var att Stefan Edbergs rådgivare Bo Pettersson på Catella valde att lämna bolaget 2004 för att starta Case Fonder. Där kom Edberg att bli störste ägare och där även ishockeyproffset Niklas Lidström kom att ingå.
Edberg har alltså varit nära Catellasfären under mer än 20 år och den planerade affären sker mellan parter som ingått länge i Catellasfären.
Nu har man alltså påbörjat en process där First Northnoterade Case ska ta över Celinafonderna och man har även satt ett pris på bolaget.
Av pressmeddelandet framgår att det handlar om att man vill överta sju fonder med ett totalt förvaltat kapital på 14,2 miljarder kr.
Efter transaktionen skulle Celinas ägare Athanase Industrial äga drygt 39 procent av aktierna, vilket motsvarar utspädningen till följd av de nytryckta aktierna.
Case är en fondförvaltare på den svenska kapitalmarknaden, som noterades i december 2021 på Nasdaq First North Growth Market. Case har identifierat ett konsolideringsbehov på marknaden och arbetat fram en förvärvsanalysmodell baserad på synergieffekter och produktutbud.
Case avser att köpa sju fonder och tre fondmanagementavtal motsvarande en fondvolym om cirka 14,2 miljarder kronor av Celina genom att erbjuda dels en kontantdel bestående av egna medel och banklån uppgående till 100 miljoner kronor, dels cirka 12,8 miljoner nya aktier i Case.
Transaktionen skulle innebära att ägarna till Celina kommer att äga cirka 39 procent av aktierna i Case, vilket även motsvarar utspädningseffekten av förvärvet.
Slutligt förvärvsavtal är villkorat av att Finansinspektionen välsignar förvärvet och att en extra bolagsstämma i Case beslutar om apportemission.
"Vår förväntan är att förvärvet redan under 2022 kommer att tillföra Case-koncernen en bruttoomsättning överstigande 120 miljoner kronor med god lönsamhet och att kostnaderna efter förvärvet kommer att minskas väsentligt genom realiserbara synergieffekter", säger Johan Andrassy, vd för Case, i en kommentar i pressmeddelandet från i går.
Och den påtänkta representanten för säljaren, Stefan Charette, styrelseordförande för Celina, kommenterar saken så här i pressmeddelandet:
"Vi har tittat på olika typer av affärer för att stärka kunderbjudandet, distributionskapaciteten och skalfördelarna. Denna affär levererar på samtliga kriterier samtidigt som att Athanase får en betydande aktieandel i Case, personalen i Celina får ett tryggare hem och förutsättningar för fortsatta förvärv finns."
Återstår nu att se vad FI:s och Pensionsmyndighetens granskning leder fram till och om de tillgångar som finns på Pensionsmyndighetens fondtorg blir kvar där eller om Celina stoppas och får sälja sina kunders andelar.
Om det blir fallet får Case göra en ny kalkyl för det tänkta förvärvet.
Frågan är också om Finansinspektionens utredning gör att det drar ut på tiden för att få tillstånd för köpet av fonderna. Då kanske det inte blir möjligt att slutföra affären under andra kvartalet 2022, vilket man enligt gårdagens pressmeddelande hoppas på.