NYHETSARKIVET
1 jun 2009 12:29
FI: Brist på flytträtt negativt för konsumenterna
I dag la Finansinspektionen fram en rapport om Konsumentskyddet på Finansmarknaden, Fi 2009:10.

Rapporten, som är mycket omfattande, analyserar konsumenternas ställning gentemot leverantörerna av de finansiella tjänsterna och konstaterar att det finns problem och intressekonflikter, men FI bedömer ändå att konsumentens ställning på finansmarknaden generellt sett är god.

När det gäller traditionell försäkring anser FI att den produkten är så komplicerad att konsumentens ställning där behöver förstärkas. FI motiverar det med att det ofta rör mycket stora summor som sparas i produkterna, att avtalen har långa löptider, begränsad flytträtt och svårigheten att få inblick i risk, avkastning och avgifter. Exakt hur det ska göras är FI mindre säker på och uppger att det är komplext och att det ”kräver mer åtgärder”.

FI tar också upp frågan om flytträtten och menar att sparare som grupp kan drabbas negativt om det inte finns flytträtt. Detta på grund av inlåsningen som gör att spararna inte kan rösta med fötterna. ”Utöver att inlåsningen kan ge upphov till problem i företagets styrning, vilket innebär risker för de befintliga spararna, ökar också risken för att intressekonflikter mellan sparare och företag inte sköts på ett bra sätt”, skriver FI.

FI skriver vidare att begränsningarna i flyttmöjligheterna medför att försäkringsmarknaden blir mindre dynamisk eftersom konkurrensen huvudsakligen begränsar sig till nya kunder eller nya premier. Konkurrensen om nya kunder utgör normalt ett skydd för befintliga kunder, eftersom det försvårar för företaget att attrahera nya kunder om det framstår som att det inte värnar om de kunder som det redan har.

”Den låga transparensen inom området innebär dock att befintliga kunder sällan har en god bild av villkor och förutsättningar. Dessutom innebär konkurrensen om nya kunder, när de befintliga är inlåsta, att ett företag kan frestas att attrahera nya kunder genom att erbjuda en produkt som innebär att befintliga kunder subventionerar de nya på ett olämpligt sätt.”

Samtidigt tydliggör flytträtten ytterligare de problem som redogörs för ovan beträffande kontributionsprincipen. En generell flytträtt innebär således att ett antal frågeställningar måste analyseras, bland annat hur flytträtt är förenlig med kontributionsprincipen.

Alltså. Det finns problem med att det inte finns flytträtt men det finns också problem med att införa fullständig flytträtt. Läget är därmed precis som tidigare.

FI noterar dock att de bolag som infört den lagstadgade flytträtten från 2006, har komplicerade och tidsödande processer för att man ska kunna flytta och att det finns en risk för att bolagens beteende ”i realiteten innebär ett indirekt flyttstopp, den lagstadgade flytträtten till trots.” Och FI skriver att en ”granskning kan därför förväntas få prioritet i vår granskning framöver.

Rapporten kan laddas ned på FI:s hemsida, www.fi.se.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907