Sjunde AP-fondens aktiefond hade, innan moskvabörsen stängde i fredags, innehav i ryska aktier motsvarande 0,13 procent av fondens värde. Räknat i kronor handlar det om en miljard kr.
- Vår ordinarie uteslutningsmekanism har gjort att vi sedan tidigare exkluderat två bolag som väger tungt i Rysslandsindex; Lukoil och Gazprom. Detta för att de, enligt fondens mening, agerat i strid med Parisavtalet. Om de funnits kvar bland innehaven skulle det ha inneburit omkring 150-200 miljoner kr vardera. Men de är borta sedan flera år och det gör att vi haft lägre vikt i ryska aktier, säger Sjunde AP-fondens vd Richard Gröttheim till Pensionsnyheterna.
Moskvabörsen är fortfarande stängd, vilket gör att det är omöjligt att säga vilket värde som finns kvar i de aktier fonden fortfarande äger. De ryska innehaven ligger på förvaltningsmandat hos State Street och Blackrock.
Det blir nu deras uppgift att sälja innehaven när eller om Moskvabörsen öppnar igen. Det gör att det inte kommer att vara gjort i en handvändning.
- En del innehav lyckades de sälja innan börsen stängde men största delen finns fortfarande kvar, säger Richard Gröttheim.
Effekten för de fem miljoner svenskar som är kunder hos Sjunde AP-fonden och har sin premiepension där blir begränsad.
Sjunde AP-fonden förvaltar tillgångar på omkring 900 miljarder kr för sina sparares räkning. Enkel division visar att den miljard man riskerar att förlora i sina ryska aktieinnehav ger en snittförlust per sparare på 200 kr.
Tittar man på utvecklingen för Sjunde AP-fondens innehav sedan årsskiftet har fallet varit begränsat. Totalt har avkastningen backat med 2,5 procent, vilket är betydligt mindre än världsindex (MSCI World) som backat med 5,3 procent.
- Det där beror på dollarn som varit med oss. Dollarkursen har ökat kraftigt mot kronan, vilket är en effekt av att dollarn är en valuta man flyr till i krissituationer, säger Rickard Gröttheim.
Sjunde AP-fonden arbetar med hävstång vilket innebär att man för en satsad hundralapp i fonden får ett innehav på 115 kr.
Hävstången ligger alltså kvar på 15 procent, trots kriget och den kraftiga oron på världsmarknaderna. Och som läget ser ut just nu så blir den kvar på den nivån, som man hållit fast vid under flera år.