Finansprofilen och tidigare hållbarhetschefen på Nordea, Sasja Beslik, skriver i en debattartikel i DN idag att det kommer att bli svårt att försöka utesluta smutsiga ryska pengar i finanssystemen via olika sanktioner från väst.
Beroendet av energi från Ryssland är stort och 41 procent av den gas som köps in till EU kommer därifrån. Anledningen är att den är billigast, påpekar han.
Och efter Vladimir Putins beslut att erkänna de två utbrytarterritorierna i Ukraina så tog det inte mer än 24 timmar innan EU, Storbritannien och USA köpt in 3,5 miljoner fat rysk olja och raffinerade produkter värda 350 miljoner dollar till de priser som nu råder.
Ytterligare 250 miljoner dollar kom enligt Sasja Beslik "troligen" från köp av naturgas.
Hans poäng är att Ryssland inte kan strypas ekonomiskt om inte västvärlden ställer om och gör sig mer oberoende av fossila bränslen och skriver:
"Europa bevittnar en djupt ironisk och tragisk situation: ett aggressionskrig från rysk sida, sanktioner, vapenleveranser till Ukraina, och större flöden av rysk gas in till Europa. Omställningen av vår nuvarande fossilberoende ekonomiska modell, som är konsumtions- och tillväxtbaserad, kommer att göra ont och kosta. Något som svenska och europeiska politiker helst inte vill prata om."
Och hela det globala finansiella systemet är fullt av smutsiga ryska pengar som smörjer det. Om man skulle ta bort de smutsiga pengarna skulle det kunna leda till en "finanskris av episka proportioner", påpekar Beslik och skriver:
I princip hälften av hedge- och riskkapitalfonderna på Wall Street skulle då ha mycket svårt att överleva. Det skulle i sin tur knäcka bankerna som hedgefonderna gör affärer med. Tyvärr är det just i dessa banker den genomsnittliga personen i väst har sina pengar, sparande, lån och aktier."
Han nämner även att de svenska AP-fonderna har en roll i detta och skriver:
"Det faktum att cirka 5 miljoner svenskar via AP-fonderna fortsatt fått sina pensionspengar investerade i ryska bolag, olja och gas, efter 2014 säger en hel del om det. Detsamma gäller övriga Europa och inte minst i USA", skriver han i sin dystra betraktelse och tillägger:
"Nu sitter miljontals människor över hela Europa med skägget i brevlådan, samtidigt som de förväntas skänka pengar och hjälpa till att bekämpa den ryska aggressionen. Det hela ser mer och mer ut som ett korthus."
Och vägen ut ur den nuvarande situationen är att ställa om på riktigt, enligt Sasja Beslik:
"Omställningen av vår nuvarande globala finansiella modell måste inbegripa konsekventa åtgärder där kapitalallokering återspeglar behovet att ställa om våra samhällen på alla plan. I skrivande stund strömmar den ryska gasen, som dessutom nyligen fått grön stämpel via EU:s nya taxonomi, in i Europa och Europa betalar för den och kommer att fortsätta betala för den. De svenska och globala finansiella marknaderna är direkt eller indirekt sammankopplade med de ryska pengarna och kommer att vara det ett bra tag framöver."