Nordnets sparekonom Frida Bratt, som framgångsrikt lobbat fram förslag om den utvidgade flytträtten är inte nöjd - än. Nu vill hon att MinPension.se även ska utveckla en flyttfunktion för att underlätta flyttar ytterligare.
Det skriver Realtid idag.
Hon menar att minpension.se borde kunna bidra till att underlätta flyttar, vilket skulle vara bra för konsumenterna (och förstås för hennes arbetsgivare Nordnet).
Att minpension.se inte är villiga att ytterligare utveckla informationen beror enligt Frida Bratt på att bolaget är ett dotterbolag till Svensk Försäkring och att livbolagen i gemen inte har något intresse av att göra flyttar enklare. Därför saknar man intresse av att utveckla flyttmarknaden.
Hon ondgör sig även att minpension.se inte ännu lyckas leverera digitala flyttblad, något som dock är på gång, enligt Anders Lundström, vd för minpension.se.
I en artikel i Pensioner & Förmåner påpekar han att steget till att inrätta en flyttcentral skulle kunna vara "väldigt långt" och skulle kunna påverka tjänstens oberoende om man även skulle förvandlas till en flyttcentral och distributionskanal.
Pensionsnyheterna noterar att flyttmarknaden redan i dag har vuxit snabbt under de senaste åren (rekord 2021), men noterar även att AMF:s flyttrapport visar att det fortfarande finns många sparare som flyttat försäkringar från AMF som inte är medvetna om att de flyttat sina försäkringar.
Och de siffrorna har inte förändrats nämnvärt på senare år.
Den dag sparare gör medvetna val och har rationella skäl för att flytta försäkringar (till exempel ohemula avgifter) kan Pensionsnyheterna sälla sig till dem som förespråkar enklare flytträtt.
Men bevisa först att kunderna faktiskt kan tjäna på att flytta. Och benchmarka gärna avgifterna mot just dem som AMF tillämpar. Det blir en utmaning för flyttivrarna.