I eftermiddag träffas Pensionsgruppen igen. Då ska man få ta del av en konsultrapport som Socialdemokraterna beställt av kommunikationsbolaget Re-Think / Reform Society, där byråchefen Petter Odmark varit huvudförfattare.
Han var fram till 2017 verksam som analytiker socialdepartementet.
Den nya rapporten kommer att presentera modeller för att förstärka inkomstpensionen och där man tar upp möjligheterna med att utnyttja överskotten i pensionssystemet och belyser vad som kan åstadkommas med det överskott på 1 200 miljarder kr som utgör överskottet i systemet.
Nu har kriget i Ukraina lett till fallande börskurser världen över vilket naturligtvis slår mot de överskott som kunde redovisas av AP-fonderna efter rekordåret 2021. Men en mycket stor del av de prognostiserade överskotten under kommande år kommer inte bara genom avkastning i AP-fonderna.
En betydligt viktigare del rör avgiftsnettot, alltså de nya premier som kommer in i systemet från sparare som är aktiva på arbetsmarknaden nu. Även nya sparare som kommer in i systemet kommer att ha en betydligt längre tid i systemet och förstärka det. Detta eftersom omloppstiden för deras pensionsavgifter är längre, uppemot 40 år eller mer, vilket innebär att ränta-på-räntaeffekten blir betydande.
Dessutom kommer 40-talistgenerationen att lämna systemet med "naturlig avgång" på sikt och ersättas av personer födda på 50-talet, som är betydligt färre sett till de individer som ska ha pension.
Frågan är bara om man i Pensionsgruppen nu kommer att hitta metoder att använda överskottspengarna till att förstärka pensionerna genom att snabbt ta fram lagstiftning via "gasen".
Den skulle kunna öka uppräkningen av pensionsrätterna utöver inkomsttillväxten. Det förslaget las ju fram redan 2004 av den så kallade UTÖ-utredningen.
Enligt Petter Odmark har man dock tagit med ett litet avsnitt om "kortsiktiga kriser" i rapporten.
Vi får hoppas att den kris vi nu ser i spåren av den ryska invasionen av Ukraina i efterhand kan kallas "kortsiktig".