NYHETSARKIVET
9 mar 2022 14:30
Finansinspektionen svarar Aggevall: ´Tack för intressant analys´
Som vi tidigare berättat har aktuarien Stig Aggevall skickat brev till Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen där han oroas över att han "håller på att bli bestulen" och undrade vart hans pensioner tar vägen?

Han påpekade att tradlivbolag stängda för nyteckning var för njugga med att dela ut återbäring/överskott till kunderna och tyckte att man borde se till att bolagen blev snabbare med den saken, istället för att ruva på överskott, med hänvisning till regler i bolagens konsolideringspolicyer.

Aggevall är själv kund i två sådana bolag, SEB Trygg Liv Gamla och Länsförsäkringar Liv.

I svaret står det bara så här:

"Tack Stig för ditt mejl och din intressanta analys. Finansinspektionen fortsätter sitt tillsynsarbete med att följa utvecklingen för försäkringstagarna och försäkringsföretagen även inom de områden som du tar upp."

Mejlsvaret är undertecknat av Ellinor Samuelsson avdelningschef för risktillsyn på FI.

Finansinspektionens verksamhetsområdeschef Åsa Larson säger att man från inspektionens sida inte har regler som säger exakt hur bolagen ska hantera över- och underskottssituationer men att man löpande följer utvecklingen i de olika bolagen.

Men att gå in och säga vilka konsolideringsintervall eller konsolideringsnivåer de ska tillämpa är något som bolagen själva hanterar.

- Fördelning av under- och överskott i livbolag är en viktig del i livbolagens affärsmodell. Därför måste de ha regler som beskriver hur man hanterar de frågorna och dessa regler som bland annat kan handla om konsolideringsintervall eller hur man i tiden hanterar överskott eller underskott. Det är ju inte så att man i en underskottssituation momentant återtar hela underskottet utan man ska ha en plan för hur sådant hanteras och den ska vara tillgänglig för spararna, säger hon till Pensionsnyheterna.

Det här är ju inte bara en fråga för de traditionella försäkringarna utan något som även rör fondförsäkringsbolagen. Där är det dock enklare eftersom de underliggande fonderna i fondförsäkring ger direkt effekt på kapitalet i försäkringen.

- I fondförsäkringsbolag sker ju en momentan fördelning av över- och underskott. I de traditionella bolagen har man ofta olika modeller för utjämnad och/eller periodiserad återbäring. Och det är ju inte så att tradbolagen delar ut alla överskott efter en uppgång i värdena. Inte heller tar man tillbaka alla underskott efter en nedgång utan man har regler för hur lång tid man ska ha på sig för att återställa balansen, säger Åsa Larson.

Aggevalls brev handlade om att bolag stängda för nyteckning borde hålla mindre kapital i reserv för sämre tider. Detta eftersom bolagen lämnat garantier för en viss avkastning och att dessa måste hedras och ha tillräckliga buffertar. Men några särskilda regler för bolag i run-off finns inte, enligt Åsa Larson.

- Det finns inga särskilda regler för bolag i run-off men det är klart att det då inte blir lika viktigt att se till hur nytillkommande sparare behandlas i förhållande till gamla, eftersom det då inte kommer in några nya kunder om bolagen är stängda för nyteckning. Så länge man tydligt beskriver hur man hanterar situationer som kan uppstå och håller detta tillgängligt för kunderna är det bolagens ansvar. Men om det uppstår oklarheter så har vi möjlighet att inleda dialoger med bolagen och göra undersökningar. Vi kan även ta initiativ till regelskärpningar och även ta fram nya allmänna råd, om vi ser behov av det, säger Åsa Larson.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907