NYHETSARKIVET
16 mar 2022 13:54
Pensionsnyheterna: Pensionsmyndighetens remissbråk är omvänt ministerstyre
Igår kunde vi berätta att det var bråk om hur Pensionsmyndigheten skulle svara regeringen på promemorian om det så kallade garantitillägget, alltså en höjning av garantipensionerna.

Myndighetens tjänstemän har, efter att ha tagit del av promemorian, upptäckt stora brister bland annat stora marginaleffekter, ett försämrat respektavstånd och risk för att det nya tillägget kan komma att påverka hur de svenska garantipensionerna kommer att betraktas i ett EU-perspektiv och kanske hamna i fållan för minimipensionsförmåner.

Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr och en minoritet i styrelsen ansåg att regeringen skulle ta del av hela det remissvar som tagits fram av tjänstemännen på myndigheten.

Där lyckades ordförande Ingrid Burman få med sig före detta politiker från socialdemokraterna och centern, plus tre ledamöter hämtade från den statliga sfären att tona ned delar av kritiken mot förslaget.

Ordförande Ingrid Burman har ett förflutet som riksdagsledamot för vänsterpartiet och det är knappast en överraskning att hon och socialdemokrater inte vill rikta tydlig kritik mot ett förslag som kommer från regeringen.

Allra helst inte när det är Ingrid Burmans partivänner i vänsterpartiet som är arkitekterna bakom garantitillägget.

Generaldirektör Daniel Barr och minoriteten som reserverade sig mot att det tvättade remissvaret från styrelsen fick visserligen det ursprungliga förslaget skickat till regeringen, men det är inte något officiellt svar.

Barr hyllas dock på DI:s ledarsida idag där Tobias Wikström skriver att det nu är tydligt att myndigheterna inte är så självständiga som det påstås.

"En generaldirektör som tar sin uppgift på allvar, och kritiserar dåliga förslag inom sitt verksamhetsområde, ska näpsas - det är uppenbart. Myndigheter ska begripa att de inte är självständiga i förhållande till regeringens politik", skriver han idag.

Han pekar på att hanteringen av garantitillägget och det tvättade svaret "visar förfallet i regeringens styrning av Sverige."

Pensionsnyheterna konstaterar att det officiella remissvaret från regeringen är ett tecken på ministerstyre bakvägen.

Här är det inte minister Ardalan Shekarabi (S) som styr direkt utan indirekt via vänner i viken, som ser till att man inte får hela sanningen om Pensionsmyndighetens experters syn på garantipensionshöjningen, som maskerats till ett bostadstillägg.

Styrelsens majoritet visar tydligt att man inte biter den hand som föder den och vill inte kritisera förslag från regeringen alltför tydligt. Förslaget är ju tänkt att generera pensionärsröster på socialdemokrater och vänsterpartiet. Därför ska kritiken vara hovsam.

Remissvaret är dessutom otydligt. Det står inte om Pensionsmyndigheten tillstyrker eller avstyrker förslaget, även om det innehåller innehåller (oundviklig) kritik mot utformningen, som vi refererade i går.

I statsrådsberedningens lathund för remissinstanser (SB PM 2021:1 ”Svara på remiss”) står följande att läsa:

"Genom att myndigheter, organisationer och andra får ta del av förslag kan förslagen bli allsidigt belysta och konsekvenserna av dem bli klarlagda. Därmed ökar kvaliteten på regeringens och riksdagens arbete, till gagn för demokrati, rättssäkerhet och effektivitet."

Notera "allsidigt belysta" i raderna ovan. Genom att plocka bort en antal sidor ur det av myndighetens förberedda svaret så kan man inte säga att det är "allsidigt belyst". Tvärtom.

Pensionsmyndighetens styrelse behöver nog läsa lathunden från statsrådsberedningen en gång till, om de gjort det tidigare. Där står det vidare så här:

"Remissinstanserna bör vara tydliga med om de instämmer i förslagen, motsätter sig dem eller inte har några synpunkter på dem. Den som är tveksam bör klart säga detta och inte låta tveksamheten komma till uttryck genom svårtolkade formuleringar."

Kort sagt vad tycker Pensionsmyndighetens oeniga styrelse – tillstyrker eller avstyrker man förslaget?

Eftersom förslaget egentligen handlar om att höja garantipensionerna, vilket är en del av pensionsöverenskommelsen och därför ska behandlas av pensionsgruppen, så kan man dessutom undra över hur fegt oppositionen beter sig.

Är de rädda att förlora röster om de höjer sina röster och kritiserar ett förslag som är dåligt och inkonsekvent för pensionssystemet och strider mot dess grundläggande principer?

Pensionsmyndigheten visar ju tydligt även i sitt officiella svara att om det finns en vilja att höja garantipensionerna så går det utmärkt och är dessutom enkelt att göra – inom systemet.

Det hedrar generaldirektör Daniel Barr och minoriteten att de törs stå upp. Synd bara att deras svar inte ingår i myndighetens, när remisshögarna sorteras i regeringskansliet.

Tillstyrker till höger. Avstyrker i högen till vänster. Ingetdera hamnar i mittenhögen, för om Pensionsmyndigheten tycker bu eller bä får varken vi eller regeringen veta.


Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907