Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) blir utskälld från alla håll och kanter för förslaget om att införa garantitillägg till bostadsbidraget.
Han sågas i såväl DN som SvD för sin hantering av pensionssystemet. Och i remissvaren till promemorian om garantitillägget säger remissinstanserna att förslaget undergräver pensionssystemets legitimitet.
Som Pensionsnyheterna konstaterade igår, så luktar det även ministerstyre när Pensionsmyndighetens styrelse kör över generaldirektören och myndighetens tjänstemän, då styrelsen beslutade att tona ned den kraftiga kritiken mot förslaget om garantitillägg i myndighetens remissvar.
Det kan nog bli en fråga för KU att titta på framöver.
Men det är inte bara tunga remissinstanser som Pensionsmyndigheten, Svensk Försäkring och Svenskt Näringsliv som totalsågar garantitillägget.
Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) tycker att det är oklart varför det behövs en ny förmån.
ISF menar också att konstruktionen av garantitillägget är ologiskt, eftersom det beskrivs som en ny förmån inom bostadstillägget när det i själva verket är en förstärkning av garantipensionen.
Och i likhet med de flesta remissinstanser skriver ISF:
"Garantitillägget gör pensionssystemet mer svårbegripligt och svårförutsägbart för pensionssparare och pensionärer".
LO är en av få remissinstanser som tillstyrker förslaget. Men LO tycker ändå att det är ett dåligt förslag, som urholkar livsinkomstprincipen i pensionssystemet.
Samma hållning har landets pensionärsorganisationer. De välkomnar förslaget från ett plånboksperspektiv, men sågar utformningen.
De hade hellre sett att pensionsavgiften höjs från 17,21 till 18,5 procent och att det införs en gas i systemet, så att en del av det nuvarande och kommande överskottet i systemet kan stärka pensionerna.
Tunga fackförbund som Saco och TCO avstyrker förslaget, eftersom det minskar stabiliteten och förutsägbarheten i pensionssystemet.
"Denna typ av lapptäcksåtgärder strider mot pensionssystemets grundläggande struktur och principer. det riskerar därför att underminera systemets legitimitet", skriver Saco i sitt remissvar.
/Ola Hellblom