NYHETSARKIVET
23 mar 2022 15:39
Utdelning av överskott i pensionssystemet kan bli verklighet 2023
I morse höll TCO ett seminarium där man diskuterade vad man ska göra med de överskott som finns i pensionssystemet.

Pensionsmyndigheten har ju noterat att överskottet i pensionssystemet, alltså skillnaden mellan pensionstillgångarna och pensionsskulden, motsvarar 1 200 miljarder kr.

Balanstalet landar på 1,12 och för ett par veckor sedan presenterade socialdepartementet en promemoria där man undersökt vad som finns i överskott och hur det kan användas.

TCO har ju redan sin åsikt klar, vilket man tidigare påpekat i debatten. De vill att överskotten ska delas ut och därmed bidra till att höja pensionerna.

TCO:s ordförande Therese Svanström gjorde vid dagens seminarium också klart att det inte räckte med att införa en gas i enlighet med de tankar som den gamla UTÖ-utredningen la fram redan 2004. Från TCO vill man även se en avgiftshöjning, från 17,21 procent till 18,5 procent.

Det är en åsikt helt i linje med vad (S) och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi vill se. Vägen mot bättre pensioner går via höjda pensionsavgifter och en gas. (Och garantitillägg om (S), (V) och (MP) får som de vill.)

De borgerliga ledamöterna på plats vid seminariet, centerns Martina Johansson och liberalernas Mats Persson, var intresserade av gasen och Martina Johansson verkade tilltalas av att systemet då skulle kunna göras symmetriskt.

- Gasen är rimlig och gör det möjligt att ta del av överskott när det går bra i ekonomin på samma sätt som att bromsen gör att man är med och delar på underskotten när det går dåligt, sa hon.

Även Mats Persson var intresserad av gasen men han var mindre förtjust i att besluta om en avgiftshöjning.

- Det som är bra med gasen är att dess effekter kan få verkan direkt. En avgiftshöjning kommer att ta många år innan den får verklig effekt, sa han.

Frågan är bara hur Pensionsgruppen ska hantera förslagen. Martina Johansson tyckte att det fanns anledning att se över pensionsnivåerna men ville då helst se att alla olika förslag som finns ska läggas på bordet samtidigt. Då blir det mer av ett smörgårdsbord där alla kan plocka sina favoriträtter.

Gruppens fortsatta existens har ifrågasatts i och med att det kommit förslag (läs garantitillägget) som i praktiken inget parti under ett valår törs avvisa.

Trots de påtalade bristerna, minskat respektavstånd och att höjningen av garantipensionerna kan innebära att det inte lönar sig att jobba mer för att förbättra inkomstpensionen, detta på grund av marginaleffekter, vill inget parti troligen tappa röster på en röstmagnet som garantitillägget. Det gällde för övrigt även för inkomstpensionstillägget, som redan införts.

Ardalan Shekarabi menade dock att Pensionsgruppen lever och påpekade att den under senare tid lyckats med att få två stora och avgörande propositioner till riksdagen. Det handlade dels om pensionsåldersreformen med riktåldrarna och den stora PPM-reformen där premiepensionssystemet ska handlas upp.

- Det är stora reformer där vi är eniga och premiepensionsreformen är en mycket viktig och stor reform näringspolitiskt. Det är en styrka med de tvärpolitiska överenskommelser som vi enats om i Pensionsgruppen, sa han.

Men om samarbetet i Pensionsgruppen ska kunna fungera på sikt krävs nog att gruppen vidtalas i tid innan det kommer nya förslag från (S) som man inte ens får diskutera i Pensionsgruppen (läs garantitillägget).

Men att plocka det som Mats Persson kallade lågt hängande frukt, alltså överskottsutdelning från pensionssystemet i form av en gas, var något som såväl (S) (C) och (L) föreföll intresserade av att låta utreda. Och Mats Persson verkade ha bråttom.

- Det är en prioriterad fråga och jag skulle gärna se att den är på plats till den 1 januari 2023, sa han.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907