NYHETSARKIVET
24 mar 2022 13:11
Många åker fast när Skatteverket granskar utländska tjänstepensioner
Skattmasen ser dig. Inte bara i Sverige utan även när det gäller inkomster som kommer från utlandet.

Det internationella utbytet av uppgifter mellan skattemyndigheter runt om i världen har utökats kraftigt och under 2021 genomförde Skatteverket en riktad kontroll mot bosatta i Sverige, som inte deklarerat inkomster från utländska tjänstepensioner.

Av de undersökta personerna som fått pension från utlandet var det två tredjedelar som "glömt" att ta upp pensionsinkomster från utländska pensionsutbetalare.

I håven fastande 46 personer som nu får betala 15,7 miljoner kr i skatt och skattetillägg.

- Undersökningen är inte helt avslutad utan fortsätter. Det vi kan se av de kontrolluppgifter vi får in, är att det finns hundratals miljoner kr i olika typer av tjänstepensioner som omfattar flera tusen pensioner från utländska tjänstepensioner, säger Gunnar Ihrén, sektionschef på Skatteverket till Pensionsnyheterna.

Den riktade granskningen den här gången har handlat om personer som är bosatta i Sverige samtidigt som de får tjänstepensioner utbetalade som tidigare satts av i en utländsk kapitalförsäkring.

Ett vanligt exempel är någon som arbetat utomlands under karriären och fått så kallad direktpension avsatt utomlands, men sedan flyttat tillbaka till Sverige.

- Den vanligaste förklaringen vi fick av de granskade var att de glömt att ta upp inkomsten eller trodde den var skattefri. Det är inte olagligt att ha pengar placerade utomlands, men inkomster som betalas ut ska som regel tas upp till beskattning i Sverige om man bor här, säger Gunnar Ihrén.

Skatteverket har historiskt, vid misstanke, kunnat begära in uppgifter från utländska skattemyndigheter för att få reda på om det skett utbetalningar från finansiella institut, till exempel försäkringsbolag eller banker.

Redan för drygt 20 år sedan fick man till exempel möjlighet att få ut uppgifter från kända skatteparadis på kanalöarna, men det som nu händer är att man får tillgång till uppgifter automatiskt.

- Vi får nu del av uppgifter om utbetalningar och saldon på konton som tillhör personer bosatta i Sverige. Och det rör många länder eftersom reglerna tillkommit på initiativ av OECD, som omfattar 144 jurisdiktioner. När det gäller EU finns ett direktiv, DAC, som rör utbyte av uppgifter mellan skattemyndigheter i unionen, säger Gunnar Ihrén.

Praktiskt går det till så att Skatteverket under andra halvåret varje år automatiskt får del av kontrolluppgifter om bosatta i Sverige, som fått utbetalningar från till exempel truster eller försäkringsbolag i utlandet. När dessa jämförs med lämnade deklarationer, kan man se om dessa inkomster deklarerats eller inte.

Av de 46 avslutade utredningarna inom kontrollen har 31 lett till ändrat beslut om skatt, men många utredningar pågår fortfarande.

Skatteverket har hittills påfört 15,7 miljoner i skatt och skattetillägg. Den genomsnittliga ändringen är på drygt en halv miljon kronor per person. Den högsta enskilda höjningen ligger på 1,7 miljoner kronor. Utbetalningarna från k-försäkringarna ska tas upp som inkomst av tjänst.

Förutom att redovisa eventuell inkomst i årets, och framtida, deklarationer går det även att rätta tidigare deklarationer fem år bakåt i tiden.

Det är också den tidsperiod Skatteverket kan gå tillbaka och kontrollera. Den som rättar sina uppgifter slipper skattetillägg eller att bli brottsanmäld om Skatteverket gör en kontroll.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907