Danska tjänstepensionsbolaget ATP, som kan liknas vid Alecta i Sverige, har bestämt sig för att låta förvaltarna av placeringsportföljen få lite friare placeringsregler.
Skälet till omställningen är att man i framtiden riskerar att inte klara av att hålla värdesäkringen på de förmånsbestämda förmånerna.
Det skriver Danska Børsen idag.
Den politiskt bestämda placeringsprofilen har hittills inneburit att 80 procent av portföljen ska vara investerad i lågrisktillgångar, till exempel statsobligationer. Men där är det svårt att nå en avkastning som räcker för att täcka för inflationen, som enligt prognoserna ska kunna komma upp på knappt fem procent 2022.
Med den hittillsvarande 80/20-modellen krävs det 20 procents avkastning på riskportföljen för att man ska kunna skydda mot inflation på 2 procent, något som inte är utlovat.
I Sverige har Alecta ett mjukt löfte att värdesäkra förmånsbestämd ITP, något som man lyckats med hittills.
Försiktigheten var dock stor när lagändringen om högre portföljrisk gavs av politikerna. Då skulle den högre risken endast gälla på nya premier och alltså inte kunna påverka dagens pensionärer, som får sin pension i fasta krontal.
På senare år har dock ATP delat ut överskott och så sent som i fjol fick danska ATP-pensionärer dela på 30,4 miljarder DKK. Det motsvarande en höjning på fyra procent. Enligt artikeln i danska Børsen förslår det inte långt om inflationen landar på 4,9 procent för 2022.
De nya placeringsreglerna, som ska möjliggöra en ökning av risktillgångar i portföljen med ytterligare 20 procent som då ska kunna gå till friare placeringar, alltså i praktiken 60/40 portfölj.
I ATP är riskchef Kim Johansen nöjd med den gamla placeringsportföljen men menar att det nu är tid för förnyelse och säger så här till Børsen:
"Vi har skapat en fantastisk avkastning under de tre senaste åren. Så modellen har tjänat oss väl. Men om vi blickar lite längre fram i tiden anser vi att det är nödvändigt att göra ändringar för att framtidssäkra modellen", säger han.