I dag publicerar Folksamkoncernen sina årsredovisningar för de olika bolagen inom koncernen där stora organisatoriska förändringar är på gång. Folksam har ju beslutat att låta omstrukturera för att möjliggöra ombildning för att låta tjänstepensionsverksamheten bedrivas enligt EU-direktivet Iorp 2 och alltså ombildas till tjänstepensionsföretag.
Till följd av detta arbete har Folksam Livs dotterföretag KPA Livförsäkring och KPA Pensionsförsäkring, som bedriver tjänstepensionsverksamhet, under 2021 erhållit tillstånd att omvandlas från försäkringsföretag till tjänstepensionsföretag, vilket inneburit att båda företagen därefter fullt ut anslutit sig till att verka under den nya tjänstepensionsregleringen.
KPA Livförsäkring omvandlades redan för ett år sedan, den 1 mars 2021 och KPA Pensionsförsäkring den 1 januari 2022.
I samband med att omvandling skett, har KPA Livförsäkring AB namnändrat till KPA Tjänstepension AB och KPA Pensionsförsäkring AB har fått det nya dopnamnet KPA Tjänstepensionsförsäkring AB.
En liknande process har inletts och kommunicerats under 2021 vad gäller Folksam Liv. Folksam har varit nedlusat med olika bolag inom koncernen och på senare år har man arbetat hårt för att rensa i strukturen och nu ska man vara redo för att omvandlas till tjänstepensionsföretag.
Folksam Liv är moderföretag i en koncern som förutom moderföretaget omfattar det helägda dotterföretaget Folksam Fondförsäkringsaktiebolag, det till 60 procent ägda bolaget KPA AB med dotterföretag, som bedriver verksamhet under varumärket KPA Pension samt Folksam LO Fondförsäkringsaktiebolag, som ägs till 51 procent medan LO äger resterande del av aktierna.
Under 2021 har ett nytt bolag bildats; Folksam Tjänste AB. Det ska under 2022 ombildas till ett ömsesidigt tjänstepensionsföretag, Folksam Tjänstepension AB.
Dit ska man under 2022 alltså flytta in tjänstepensionsverksamheten efter en beståndsöverlåtelse. När det arbetet är klart kommer "gamla" Folksam Liv främst att bestå av övrig livförsäkring som regleras under Solvens 2-regelverket.
Ansökan om förändringen gjordes i december 2021, efter det att man fått med sig regeringen på att ändra i reglerna för att möjliggöra överlåtelsen utan stora skatteavbränningar, som annars skulle ha drabbat de egna spararna i det ömsesidiga bolaget.