Enligt en undersökning från Länsförsäkringar är det mer än 40 procent av familjer med hemmavarande barn som riskerar att förlora intjänat tjänstepensionskapital i händelse av att en försäkrad förälder skulle dö i förtid.
"I många familjer är bilen faktiskt bättre försäkrad än vad familjen är", säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar till undersökningen.
Länsförsäkringar uppmanar familjer att sätta sig in i situationen och fundera över hur återbetalningsskydden och efterlevandeskydden fungerar i deras tjänstepensioner. De är ju inte likadana överallt.
I en del tjänstepensionsavtal är återbetalningskydd automatiskt aktiverat, medan i andra måste skyddet aktivt väljas till om man vill ha det.
"Vill du att pensionskapitalet ska tillfalla din partner eller dina barn om du går bort i förtid måste du välja återbetalningskydd, som är en typ av efterlevandeskydd. Men det gör samtidigt att din egen pension minskas. Genom återbetalningskyddet ökar till exempel möjligheten att din partner och barnen kan bo kvar i bostaden", säger Trifa Chireh.
Länsförsäkringars beräkningar visar att en 35-åring som avstår återbetalningsskydd i sin tjänstepension får 5 till 14 procent högre pension än om hen haft det kvar.
Det är en effekt av att man får del av de arvsvinster som uppstår om man avstår återbetalningsskyddet. Och ju längre utbetalningen pågår desto större blir ökningen av den egna pensionen. Mest blir det förstås vid livsvarig utbetalning.
Undersökningen, som visar att många har dålig koll på återbetalningsskydd och efterlevandeskydd har genomförts via 1024 webbintervjuer bland familjer med hemmavarande barn under 18 år i hushållet. Den är gjord av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar under december 2021.
Frågan som ställdes var: Har du valt efterlevandeskydd i din pension?