Idag presenterade Skandia sin års- och hållbarhetsredovisning för 2021. Många av nyckeltalen har redan kommunicerats tidigare.
Avkastningen för tradportföljen 2021 med en totalavkastning på 18 procent upprepas dock fem gånger i rapporten, eftersom det var en "unik" siffra. Snittet för de fem senaste åren har ju "bara" varit 8 procent.
Unik var även siffran för avkastningen i delportföljen private equity som avkastade 89 procent.
"Skandias traditionella livportfölj har under en längre tid uppnått god avkastning vilket resulterat i god kollektiv konsolidering. Vid utgången av 2021 uppgick den kollektiva konsolideringen till 114 procent. Samtidigt var solvensgraden 201 procent, vilket innebär att vi har mer än dubbelt så mycket tillgångar som garanterade åtaganden", läser Pensionsnyheterna i rapporten.
Frans Lindelöw, Skandias vd och koncernchef, skriver så här i vd-ordet:
"Årets höga avkastning innebar att våra kunder som sparar i vår traditionella förvaltning fick dela på 60 miljarder kronor i återbäring 2021. Det gav en genomsnittlig återbäringsränta på 13,9 procent, vilket är mycket högt i ett historiskt perspektiv. Därtill kunde vi genomföra en 40-procentig sänkning av avgiften på tjänstepensionsförsäkringar med traditionell förvaltning. Den totala avgiftssänkningen, som berör cirka 250 000 kunder, uppgår till 237 miljoner kronor årligen och avser inbetalningar som gjorts fram till juni 2009."
Frans Lindelöw påpekar även att det behövs satsningar för att motverka det man kallar "ålderism" i samhället som kan göra att äldre arbetskraft inte får chans att fortsätta jobba och därmed förbättra sina pensioner.
"Pensionssystemet premierar den som jobbar länge och krymper pensionerna för den som pensionerar sig tidigt. Därmed utgör ålderismen också en stor ekonomisk risk för alla som närmar sig pensionsåldern", skriver han och nämner vidare att man från Skandias sida under 2021 lobbat för en ny sparform för privat pensionssparande, hittills utan konkret framgång.