Movestic Liv & Pension redovisade kraftigt ökade premievolymer, från 4,0 miljarder SEK till 10,3 miljarder under 2021. Kapitalet under förvaltning ökade med 31 procent från 40,7 till 53,4 miljarder SEK.
Det framgår av bolagets årsredovisning som publicerades i dagg.
Bolagets resultat före skatt föll och uppgick till 131,9 MSEK (221,3), en minskning från föregående år, som då präglades av engångseffekter hänförliga till likvidation och avveckling av intresse- och dotterbolag.
Den starka tillväxten resulterade i en mer än fördubblad marknadsandel, från 1,1 procent till 2,5 procent. Bakom de ökade premievolymerna ligger en stor tillväxt inom depåförsäkringar.
"Vi har ett starkt år bakom oss med både tillväxt och ett bra resultat", säger Linnéa Ecorcheville, vd för Movestic Liv & Pension, i bolagets pressmeddelande.
Efterfrågan på sparande, tjänstepension och försäkringar för livet och hälsan fortsätter att öka.
Under året lanserade bolaget ny version av Movestics uttagsplanerare, den första på marknaden som möjliggör ett helt digitalt uttag av tjänstepension till ett fast belopp.
Movestics vd Linnéa Ecorcheville skriver i sitt vd-ord något som kan tolkas som att man vill bryta "monopolet" som minpension.se har när det gäller tillgång till individuella pensionssammanställningar.
"I dag är det svårt för en kund att få en bra överblick över hela sitt pensionssparande när det gäller risknivå, eller till exempel sparandets påverkan på hållbarhet. De lösningar som finns är antingen inte kompletta, inte i realtid eller osäkra. På Movestic har vi de senaste tre åren drivit frågan om att varje person själv borde kunna välja att dela den sammanställning som finns hos minPension med andra aktörer inom pensionsbranschen."
Det är något som minpension.se hittills inte velat gå med på.
Den sjukförsäkring som ingår i Movestics tjänstepensionsplan kompletterades under 2021 med en ny digital tjänst för att förebygga sjukskrivning kopplad till stress, Movestic Omtanke. Tjänsten, som med hjälp av biodata samlar in insikter för att ge helt individanpassade råd, erbjuds tillsammans med Linkura.
"I kölvattnet av pandemin har vi sett flera trender med bäring på vår verksamhet. Det försäkringsbaserade sparandet växte under 2021, både vad gäller tjänstepension och privat sparande i kapitalförsäkring. Dessutom har pandemin med distansarbete satt nytt ljus på den psykosociala arbetsmiljön och ett långt och hållbart arbetsliv", säger Linnéa Ecorcheville.
Movestic har dock haft problem med att kunderna eller deras rådgivare flyttar ut försäkringar. Förra året tappade man 2,5 miljarder kr netto till konkurrenterna och i redovisningen skriver man:
"Flyttaktiviteten på tjänstepensionsmarknaden har varit mycket hög under året, vilket medfört negativ påverkan på bolagets bestånd."
Utflödet täcks nu med nya premier, men troligen till lägre avgifter och minskad intjäning.
Den skärpning av flyttreglerna som kommer den 1 juli där även gamla avtal omfattas av den utvidgade flytträtten kommer inte att göra saken värre, menar bolaget som hoppas kunna vända trenden och skriver:
"I juli 2022 utvidgas flytträtten till att omfatta försäkringsavtal som har ingåtts före den 1 juli 2007. Den utvidgade flytträtten förväntas inte ha någon ytterligare påverkan på Movestic bestånd i och med att bolaget inte haft någon begränsad flytträtt, utan innebär möjligheter att nå fler kunder med ett utvecklat erbjudande med stort kundvärde."
Möjligen ligger här en from förhoppning om att de bolag som från i sommar tvingas öppna upp för flytt av gamla fond- och depåförsäkringar ska ha kunder som istället väljer att flytta dem till Movestic.