Finansinspektionen har flera gånger varnat konsumenter för att investera i kryptotillgångar, då det saknas konsumentskyddsregler och lagstiftning på området. Men inom kort kommer förhandlingarna om en ny EU-förordning att vara klar. Den kallas Mica (Markets in Crypto Assets) och ska träda i kraft om ett år.
Fondbolagens förening höll idag ett seminarium om kryptotillgångar och hur den utvecklingen kommer att påverka fondindustrin.
Mattias Levin, som varit ledande på EU-kommissionens direktorat för finansiell stabilitet för att ta fram regleringen om Mica, berättade att det är ett riskbaserat regelverk.
- Nuvarande finansiella regelverk täcker inte helt kryptomarknaden. Med Mica kommer vi att få ett konsumentskydd och skapa säkerhet på kryptomarknaden. För att handla med kryptotillgångar kommer det att krävas registrering och EU-licens tillsammans med de kapitalkrav och övriga regler som gäller för finansiella instrument, berättade Mattias Levin.
Marknaden för kryptotillgångar växer snabbt och fördubblades under 2021 till över 2 000 miljarder dollar. Det är en marknad som lockar många nya aktörer. Enligt Mattias Levin har den nya EU-regleringen som mål att dra nytta av de nya möjligheter som blockkedjetekniken och så kallade smarta kontrakt ger och samtidigt hantera de risker som den nya tekniken medför.
- Blockkedjetekniken är ett paradigmskifte i finanssektorn genom att skapa äganderättigheter till information som tidigare inte har funnits. Alla kan i princip bli fondhandlare. Det går redan nu att utan mellanhänder skapa och handla med digitala tillgångar. Krypto är en ny tillgångsklass som kommer att ingå i de flesta portföljer och andra tillgångsklasser kommer också att finnas på smarta kontrakt i olika blockkedjor, säger Joacim Tåg, forskare på Institutet för näringslivsforskning (IFN).
Han menar att polletten behöver trilla ner hos fler företagsledare och politiker, så att Sverige får en nationell blockkedjestrategi, som stödjer denna utveckling.
/ Ola Hellblom