Om man har ena foten i smältande is och den andra i kokande vatten kan man hävda att man i genomsnitt har det hyggligt.
Något av det tankesättet har Sveriges Pensionärsförbund tagit till sig, och menar att pensionsdebatten förvrids av genomsnittliga inkomster. I praktiken menar man att pensionärernas inkomster på individ- och gruppnivå inte alls är så höga som det emellanåt visas.
Både löneinkomster och privat pension är mycket skevt fördelade och återfinns i hög grad bland de som har goda inkomster. Detta driver upp medelvärdet för alla pensionärer, men samma värde döljer den skeva fördelningen, skriver SFF.
En genomsnittlig pensionär däremot har vanligtvis enbart inkomster från allmän pension och tjänstepension, och får inte en högre inkomst av att det bland andra personer i gruppen 65 år och äldre finns exempelvis löneinkomster och då främst i de högre inkomstgrupperna, skriver SPF i rapporten "Olika Inkomstslag - Hur fördelar sig seniorers inkomster utöver pension?".
Med hjälp av statistik från SCB visar man att de mer välbeställda pensionärerna, som vid sidan av allmän pension och tjänstepension också har inkomster från arbete, alltså tillhör den grupp som kallas jobbonärer.
Strax över hälften av personerna i de högre inkomstgrupperna har vidare inkomst från privat pension. Dessa utgör 7 procent av alla personer 65 år och äldre, men står för nära hälften av totalsumman för privat pension.
I rapporten pekar man också på att pensionsinkomsterna faller efter det att man gått i pension vid 65 års ålder. Enligt SPF är det stor skillnad mellan yngre och äldre, något som Pensionsnyheterna gissar kan bero på att man ofta tar ut tjänstepensionen temporärt.
"I genomsnitt när det gäller enbart allmän pension och tjänstepension är pensionsnivåerna högre bland yngre pensionärer än bland äldre pensionärer, särskilt tjänstepensionen är högre bland yngre pensionärer. När alla inkomstslag fördelas efter inkomstnivåer framgår att det är vanligare att åldersgruppen 65-69 år återfinns i de högre inkomstgrupperna och att 80 år och äldre i större utsträckning hittas i de lägre inkomstgrupperna. Medan allmän pension och tjänstepension är vanligt i alla åldrar är både lön och privat pension vanligare bland yngre och därefter i en minskande grad utifrån ökande ålder", skriver SPF.
56 procent av dem som har löneinkomster och 40 procent av dem som har privat pension finns bland pensionärer i åldersgruppen 65-69 år, som i sin tur utgör 25 procent av alla 65 år och äldre.
I en pressrelease i dag skriver man att fördelningen är skev bland seniorerna och konstaterar att "äldre med högst årsinkomst, 400 000 kronor eller mer per år, utgör 13 procent av alla pensionärer, men här finns 74 procent av lönesumman och 47 procent av inkomsterna från privat pension. En slående jämförelse med de omkring 1,3 miljoner pensionärer med årsinkomst på max 239 000 kronor, som utgör 60 procent av alla äldre, hos vilka bara 4,5 procent av de totala löneinkomsterna och 16 procent av inkomsterna från privat pension återfinns".
Rapporten, som skrivits av SPF:s Anna Eriksson, sakkunnig pensioner på SPF, lämnar nytt bränsle till pensionsbrasan.
Alecta och Pensionsmyndigheten har lämnat egna rapporter och kommer till andra slutsatser kring pensionärerna och deras ekonomi. Som vanligt kommer detta säkert att leda till debatt igen och då handla om huruvida glaset är halvfullt eller halvtomt.
Rapporten kan laddas ned här:
Olika Inkomstslag - Hur fördelar sig seniorers inkomster utöver pension?