NYHETSARKIVET
28 maj 2009 11:22
Finansinspektionen ingriper inte mot SPP
Den 12 maj meddelade Finansinspektionen att man inte avser att vidta några åtgärder mot SPP för att man inte klarat av att räkna upp ITP och ITP-liknande pensioner i bolaget. Finansinspektionen nöjer sig med att konstatera att det inte har funnits pengar i överskottsfonderna att räkna upp pensionerna med och därmed kan man avsluta ärendet.

Det var i början av januari som SPP efter lång väntan, flera månader efter Alecta, meddelade att man inte skulle klara av att räkna upp pensionerna till pensionärer med frivillig ITP, BTP eller FTP. Det viktigaste eller kanske enda skälet till det var att bolaget helt enkelt inte hade råd. SPP:s vd Sarah McPhee konstaterade att bolaget haft den sämsta avkastningen av alla livbolag i branschen under perioden 2001-2007 och att man på grund av det låg för långt efter för att klara av uppräkningen.

Det här ledde till ett ramaskri från pensionärer och fackliga organisationer som hävdade att de lovats att få samma uppräkning som Alectas pensionärer.

Inte påverkas

En av dem som ansåg sig ha fått försäkringar om att uppdelningen mellan Alecta och SPP i samband med försäljningen till Handelsbanken inte skulle innebära några förändringar för dem som omfattades av den förmånsbestämda ITP-planen.

- På ett möte som hölls i Stockholm förklarade man att vi som hade förmånsbestämda pensioner inte alla skulle komma att påverkas av försäljningen och att våra tillgångar skulle förvaltas åtskilda i bolaget och att det därför inte var någonting vi skulle höva vara oroliga för, säger Karl-Axel Linderoth, tidigare vd för gamla SPP och en av dem som drabbats.

Han själv kommer dock att klara sig – den här gången. Alecta har nyligen begärt in en offert från SPP för att köpa tilläggsförsäkringar för pensionärer som tidigare varit anställda i det som idag är Alecta.

- Jag tycker att det är hedervärt att Alecta väljer att göra som de gör och jag anser att alla andra arbetsgivare borde göra likadant, säger Gert-Ove Andréasson, ombudsman på FTF som själv kämpar för att pensionerade medlemmar ska kompenseras, men hittills med blygsam framgång.

På den vägen har även chefsorganisationen Ledarna slagit in och även Unionen men långt ifrån alla arbetsgivare har ännu bestämt sig för att kompensera för den uteblivna uppräkningen.

- Jag förstår att Fi inte kan göra något. De har ju en gång gått med på att man fick ombilda bolaget till vinstutdelande och godkänt villkoren. Då lättade man ju bolaget på de värdesäkringsfonder som man hade kunnat använda för det här ändamålet. I och med att man gick med på det är det svårt att nu säga något annat utan att ifrågasätta sitt eget beslut, säger Gert-Ove Andréasson.

Förberedelser pågår

På Svenskt Näringsliv har man diskuterat att kompensera tidigare anställda för den uteblivna värdesäkringen. Enligt organisationens försäkringsexpert Hans Gidhagen pågår förberedelser.

Även vissa av bankerna som haft sina så kallade BTP-pensioner försäkrade i SPP har drabbats av att man inte får några uppräkningar till sina pensionärer.

Johanna Hektor, förhandlingschef på Finansförbundet säger att de värdesäkringsmedel som man trodde att man hade i SPP har använts till andra syften.

- Vi har fått beskrivningen att de pengarna gått till något annat men den användningen är ingenting som vi som avtalsparter har varit med och fattat beslut om, säger hon till Pensionsnyheterna.

Det finns dock en av pensionsplanerna i SPP där det direkt av avtalet framgår att arbetsgivarna med automatik ska betala tilläggsfakturor och på så sätt se till att anställda får sin uppräkning. Det gäller Praktikertjänsts pensionsplan, kallad PTP. I den planen står det svart på vitt att pensionerna ska indexeras med samma procentsats som i Alecta och Praktikertjänst har begärt att en extra utdebitering ska göras för 2009.

Men för alla andra som haft sin förmånsbestämda ITP- eller ITP-liknande pension i SPP gäller att de får fortsätta att be till högre makter om de vill ha pensionerna uppräknade med pensionstillägg.

Och något stöd från Finansinspektionen kan de inte räkna med. Då skulle ju FI tvingas konstatera att de fattade ett beslut som riskerade att äventyra försäkringstagarnas ställning när man godkände ombildningen.
Ärendet är nu avslutat, skriver FI till SPP den 13 maj.

Fotnot:

Enligt de försäkringsvillkor som gäller i det ombildade SPP står det följande: ”Värdesäkring genom uppräkning av utgående pensioner med pensionstillägg sker om möjligt upp till årsvis förändring av Konsumentprisindex, KPI”. SPP skriver dock att förutsättningen för att detta ska ske är att överskottsfonden/branschfonden, som består av tidigare men upplösta kollektiva värdesäkringsmedel, efter uppräkningen uppgår till minst 1 procent av garanterat kapital.

Ur Pensionsnyheterna Analys nr 6 2009
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907