Försäkringsförmedlarna lägger tillsammans ut miljontals kronor varje år för att hålla sig med de olika administrativa system som ska ge dem kommunikationsvägar mellan kunder, mäklarbolag och försäkringsgivare. Men system och utveckling är dyrt och nu börjar man diskutera om det inte är läge för att etablera en gemensam standard ett system - i hela mäklarbranschen. Branschens stora aktörer är överens om att något behöver göras. Max Matthiessen vill dra igång ett gemensamt administrationsbolag och försäkringsförmedlarorganisationen SFM har visat intresse för Söderberg & Partners dotterbolag, systemleverantören VISI.
I takt med att marginalerna pressas och den stora intäktskällan för förmedlarkåren tiotaggeriet långsamt håller på att ersättas av upphandlade försäkringsalternativ och tuffare företagsupphandlingar är det många som vill - eller måste - spara pengar. Max Matthiessen lägger ut omkring 30 miljoner kr om året för att hålla sitt eget system up to date. Andra aktörer ser samma problem och nu börjar tankarna komma om att samarbeta om den rent basala infrastrukturen i form av bottenplattan i systemen.
På samma sätt som biltillverkare försöker spara utvecklingskostnader för nya bilmodeller genom att använda samma bottenplatta för olika bilmodeller, är det nu flera som funderar över om det går att hitta en gemensam standard för alla.
- Vi tycker att man borde kunna hitta ett system som innebär att vi har en räls men att alla som vill köra tåg på den ska ha full frihet att utveckla egna lok och vagnar, säger Gustav Rentzhog, vd för Söderberg & Partners.
Större intresse
Hans intresse i frågan kan sägas vara något större än övriga aktörers i marknaden eftersom Söderberg & Partners sedan 2007 är ägare till VISI, det företag som utvecklat och underhåller det system som alla förmedlare inom Söderberg & Partners, och ett antal hundratal andra förmedlarbolag, använder sig av.
Vid förvärvet var visionen att VISI skulle kunna bli standard i branschen men det har visat sig svårt eftersom många ansett systemen som viktiga ur konkurrenssynpunkt och revirtänkandet är utbrett.
Kort efter i förvärvet 2007 var det självklart en diplomatisk utmaning att lugna alla våra förmedlarkunder, att VISI System även fortsättningsvis skulle vara en oberoende systemleverantör, trots att vi fick Söderberg & Partner som ägare. I dag upplever vi inte att ägarfrågan är någon större issue, säger Ola Ejlertsson, marknadschef på VISI.
Idag finns det en handfull olika system på marknaden som alla kan sägas ha samma funktioner i botten, men som löser det på egna sätt och med egna moduler.
Och ingen har hittills velat ge upp sitt eget system till förmån för ett annat, av hänsyn till konkurrensen.
Vi har lagt ned en hel del pengar på att utveckla vårt system WebCap som vi vill använda och det gör att vi för närvarande inte är intresserade av att gå in i något systemsamarbete med några konkurrenter. Dessutom tror vi att det system vi utvecklar kommer att passa bättre för våra förmedlare än de system som finns idag, säger Gunnar Hjertström, vd för Hjerta, som tidigare hette Nordic Brokers Association, NBA.
Max har eget
Max Matthiessen, som har ett eget system, säger sig inte vara främmande för att gå in i systemsamarbete runt administrationen och har inga problem att göra detta även om det skulle ske tillsammans med konkurrenterna. Bolagets vd Christoffer Folkebo tror dock att några måste gå före.
Personligen är jag för är att en kärntrupp går först. Jag tror inte att man måste stänga andra ute. Om man är för många med för många olika intressen så blir det bara en vacker dröm.
Han tillägger att det här är en fråga som man kan diskutera med Söderberg & Partners och de andra konkurrenterna, men han tycker inte egna systemet ProMaxLiv absolut måste bli branschstandard.
I frågor som rör system har man en skyldighet att vara helt professionell. Jag har inga problem att skapa ett bolag som är ägt gemensamt av oss och våra konkurrenter för att hantera systemfrågor. Det får inte bli en prestigefråga. Om vi skulle spola bandet framåt 15 år är det ingen som kommer att ha råd att hålla fem eller sex system som finns idag igång, säger han.
För Söderberg & Partners som redan äger VISI skulle det här passa som hand i handsken.
- VISI har utvecklats mycket bra men den fulla potentialen är svår att nå om inte ägarfrågan förändras, säger Gustaf Rentzhog diplomatiskt.
Men kravet på att minska kostnaderna i branschen är stort, både hos försäkrings- och förmedlarbolag. En lösning som nu diskuteras är att SFM, alltså mäklarföreningen skulle köpa VISI av Söderberg & Partners och då erbjuda VISI:s system som en del av medlemskapet. Inga beslut är fattade men diskussionen är igång.
Den diskussionen kommer naturligtvis även att innefatta försäkringsbolagen och förmedlarna hoppas på att bolagen ska ställa upp och hjälpa till med finansiering av de system som används för att kommunicera mellan bolag och förmedlare. Tanken är då att bolagen skulle tjäna på att få en enhetlig kommunikation med alla förmedlare och den möjligheten till besparingar skulle kunna leda till att bolagen öppnar plånboken. Men där är vi inte än.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 6 2009