NYHETSARKIVET
28 maj 2009 11:28
RR-dom om avgångsvederlag saknar skatterättslig effekt
Regeringsrätten slog nyligen fast att inbetalningar som görs till en tjänstepensionsförsäkring avseende en anställd i samband med att den anställde slutar sin tjänst kan vara avgångsvederlag och inte pension vid bedömning av rätten till dagpenning enligt lagen om arbetslöshetsförsäkring.
Om inbetalningen är avtalad innan uppsägningen blir aktuell är det enligt Regeringsrätten frågan om en pensionsinbetalning oavsett när den görs. Om den däremot avtalas i samband med uppsägningen är det fråga om ett avgångsvederlag.

När det gäller rätten till dagpenning enligt lagen om arbetslöshetsförsäkring, ALF, har domstolarna ansett att arbetsgivares inbetalning till tjänstepensionsförsäkring enligt avtal i samband med uppsägning av en anställd och till dennes förmån är att likställa med utbetalning av avgångsvederlag.
Men skatterättsligt verkar effekterna bli små. Leif Larsson på Skatteverket menar att inbetalningar till en tjänstepensionsförsäkring oavsett när den görs också i fortsättningen kommer att beskattas som just en pensionsavsättning.

Små effekter

- Domen saknar betydelse för den skattemässiga bedömningen. Skattemässigt lär inbetalningen till tjänstepensionsförsäkringen anses som just en sådan inbetalning och vara underlag för särskild löneskatt på pensionskostnader, säger Leif Larsson.

- Uppenbarligen är det så att vissa åtgärder som enligt inkomstskattelagen är tryggande av pensionsutfästelser enligt ALF kan bli bedömda som om det var kontantutbetalningar till den person som slutar sin anställning.
När det gäller rätt till a-kassa är bestämmelserna sådana att arbetsgivaren i samband med uppsägning av en anställd utfäster ytterligare tjänstepension och tryggar denna genom en tjänstepensionsförsäkring så hanteras den premiebetalningen på samma sätt som om det var fråga om en utbetalning direkt till den, snart före detta, anställde i samband med anställningens upphörande, det vill säga det som brukar kallas avgångsvederlag. Alltså oavsett om arbetsgivaren betalar till en tjänstepensionsförsäkring som skall falla ut till den före detta anställde när den tiden kommer.

Beskattas som pension

Utbetalningarna från försäkringen beskattas då hos den personen som pension, eller om arbetsgivaren betalar ett visst belopp direkt till den anställde i samband med att personen slutar så räknar a-kassan på samma sätt - arbetsgivarens betalningar medför att personens rätt till dagpenning från kassan senareläggs.

Borde en sådan premiebetalning som avses här beskattas på samma sätt som ett avgångsvederlag?

- Enligt nuvarande regler i inkomstskattelagen är det inte så. Den anställde beskattas inte för arbetsgivares kostnad för tryggande av tjänstepension utan beskattas när pensionen faller ut. Om den anställde skall beskattas redan i samband med att arbetsgivaren betalar in premier på en tjänstepensionsförsäkring så borde följaktligen utbetalningarna därifrån inte beskattas som pension. Om det skall ske ändringar av det ena eller det andra slaget när det gäller tjänstepensioner och beskattning så är det inget som låter sig bestämmas över en ”kafferast” utan vi kommer in i komplicerade frågor och om reglerna ändras så krävs det övergångsbestämmelser som inte blir helt enkla att konstruera och tillämpa, säger Leif Larsson.
Enligt honom innebär domen att det enbart är avtal om pensionsavsättningar som gjorts inför, eller under, en anställning, men innan det är klart att anställningen ska upphöra, som är pensionsavsättningar i AFL:s mening.

Ersättning som pension eller ersättning

Domen i Regeringsrätten gäller tolkningen av 13 § lagen 1997:238 om arbetslöshetsförsäkring, AFL. I samband med uppsägning av personen som domen gäller, som då var 46 år, har ett avtal slutits mellan arbetsgivaren och henne som gav henne dels 70 000 kr i avgångsvederlag, dels att arbetsgivaren tecknar och betalar in 75 000 kr på en tjänstepensionsförsäkring. Fråga var om inbetalningen av 75 000 kr enligt 13 § AFL skall anses som ett sådant belopp som det skall tas hänsyn till när det gäller rätt till dagersättning från A-kassa - anses som annan ersättning än pension i AFL:s mening.
Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, anser att med pension avses utbetalningar, inte inbetalningar till framtida pension. Sedan följer ett resonemang från IAF:s sida om avsättningar till en framtida pension skall anses som ett avgångsvederlag, enligt ALF, eller inte. Det går i stort sett ut på att avsättningar som följer av pensionsavtal som ingåtts vid anställningens påbörjande, följer av kollektivavtal eller ingåtts under det att anställningen pågår inte skall ses som avgångsvederlag i AFL:s mening. Detta bör också gälla om tjänstepensionsförsäkringen tecknas först vid anställningens upphörande men enligt avtal som slutits tidigare och den sökande kan visa att så är fallet. IAF summerar med att ”Övriga avsättningar till framtida pensioner bör alltid betraktas som avgångsvederlag”. Regeringsrätten gick i sitt domslut på IAF:s linje.

Ur Pensionsnyheterna Analys nr 6 2009
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907