NYHETSARKIVET
6 apr 2022 12:17
Skandia varnar för pensionsfällor på Pensionens dag
Tidig pension, deltidsarbete och sen etablering på arbetsmarknaden. Det är de tre mest kostsamma pensionsfällorna, enligt en ny rapport från Skandia.

Skandia har i rapporten jämfört en intensivvårdssjuksköterska och en företagsekonom, båda födda 1990 med en beräknad pensionsålder vid 69 år (riktålder). För sjuksköterskan är den största pensionsfällan att gå på halvtidsarbete vid 62 år och pensionera sig tidigt vid 66 år. Det ger 10 850 kr/mån i lägre pensionsinkomst eller 1,6 Mkr i lägre pensionskapital jämfört med att arbeta heltid till 69 år.

En annan pensionsfälla är deltidsarbete under småbarnsåren. Fyra år med deltidsarbete för sjuksköterskan ger 1 750 kr/mån i lägre pensionsinkomst. En tredje vanlig pensionsfälla är stressrelaterad utbrändhet med sjukskrivning följt av några års deltidsarbete. Det motsvarar 2 050 kr/mån i lägre pensionsinkomst, enligt Skandias beräkningar.

För en manlig företagsekonom är den största pensionsfällan sen etablering på arbetsmarknaden. Om etableringen sker vid 30 års ålder istället för vid 25 år, minskar pensionsinkomsten med 12 procent eller med 6 800 kr/mån. De två övriga och vanliga pensionsfällorna för män är arbetslöshet mitt i karriären och ålderism som leder till deltidsarbete som konsult under de sista åren före pension.

- Kvinnor löper större risk att drabbas hårdare av pensionsfällor än män, eftersom de fortsatt tar ett större ansvar för hem och barn och därför får en lägre livsinkomst. Idag är kvinnors pension i genomsnitt cirka 30 procent lägre än männens, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

Han har skrivit rapporten som ett inspel till "Pensionens dag", som Skandia hoppas ska uppmärksammas den första onsdagen i april varje år.

/ Ola Hellblom

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907