NYHETSARKIVET
7 apr 2022 12:50
FI: Fondprovisioner är fortsatt en stor konsumentskyddsrisk
De största riskerna för konsumenter på den finansiella marknaden utgörs av osund kreditgivning och provisioner vid försäljning av finansiella instrument. Det skriver Finansinspektionen (FI) i sin årliga konsumentskyddsrapport.

Ett tydligt exempel på att framför allt fondprovisioner skapar oacceptabla intressekonflikter kom i oktober 2021, när FI tog ett sanktionsbeslut mot Nord Fondkommission. Företaget uppvisade stora brister i hur det hanterade mottagna provisioner. Nord FK kunde till exempel inte redovisa om de hade givit kunderna en kvalitetshöjande tjänst som stod i proportion till mottagen provision, vilket är ett lagkrav.

"Störst provisionsvolym betalas till distributörer av fonder och vanligtvis utgör provisionen hälften av fondens förvaltningsavgift. Det innebär att ju dyrare fond som distribueras till konsumenten, desto högre ersättning får distributören. Fondprovisionen kan vara tio gånger högre eller mer om kunden köper en aktivt förvaltad fond istället för en indexfond", skriver FI.

Tillsynsmyndigheten förväntar sig därför att fondföretagen ser över sin hantering av provisioner när det finns stora skillnader i ersättningsnivåer.

Ett annat prioriterat tillsynsområde under 2022 är fonders aktivitetsgrad. Den analys FI genomförde 2021 av 28 fonder, som marknadsför sig som aktivt förvaltade, visade att 19 av dem i själva verket var dolda indexfonder. Bland dessa förvaltades flera av Sveriges största fondbolag.

Nya informationskrav för fonders aktivitetsgrad började gälla 2020 och FI skriver att myndigheten i sin löpande tillsyn och fortsatta analys ska titta på hur fondbolagen efterlever denna reglering.

/ Ola Hellblom
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907