Igår presenterade regeringen genom socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), proppen om de nya trygghetspensionerna, som senare ska lämnas till riksdagen.
Syftet med förslaget är att möjliggöra en ökad ekonomisk trygghet för personer som slitit ut sig under arbetslivet och inte kan arbeta längre, och som i dag ofta tar ut ålderspensionen i förtid med livsvarigt lägre pension som resultat.
"Trygga pensioner är en grundbult i det svenska välfärdssamhället. Nu tar vi ett viktigt steg för ökad trygghet för dem som slitit ut sig i arbetslivet och inte orkar till pensionen", säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, enligt ett pressmeddelande.
Gällande regelverk för rätten till sjukersättning tar ingen hänsyn till ålder, vilket innebär att en 64-åring bedöms på samma sätt som en 34-åring. Detta innebär att många personer som får avslag på sin ansökan om sjukersättning i stället tar ut sin ålderspension i förtid, vilket leder till en livsvarigt lägre pension, menar regeringen.
Särskilda regler föreslås därför för försäkrade personer som har som mest fem år kvar tills de uppnår den ålder då de inte längre kan få sjukersättning utbetald. Detta med utgångspunkt i förslaget som har lämnats av Utredningen om sjuk- och aktivitetsersättningen samt förmåner vid rehabilitering (S 2020:04).
Arbetsförmågan hos försäkrade som har erfarenhet av sådant förvärvsarbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden ska enligt förslaget bedömas i förhållande till dessa arbeten, eller mot annat lämpligt arbete som finns tillgängligt.
När förslaget lanserades i höstas var oppositionen inte nådig i sin kritik mot idén att göra sjukförsäkringen åldersberoende, vilket blir fallet om riksdagen röstar ja.
Hans Eklind (KD), ledamot i socialförsäkringsutskottet och Pensionsgruppen, menade att förslaget var djupt olyckligt, och ansåg att medicinska skäl även i fortsättningen ska vara grund för beslut om sjukersättning.
"Kristdemokraterna menar att medicinska skäl ska vara grund för Försäkringskassans bedömningar. Regeringens förslag skapar en yrkesförsäkring inom sjukersättningen för 60+, vilket är djupt olyckligt", sa han.
Centerpartiets ledamot i Pensionsgruppen, Martina Johansson, var också kritisk mot förslaget och menade att ålder inte ska vara ett kriterium i sjukförsäkringen.
"Ålder ska i grunden inte vara ett kriterium i sjukförsäkringen. Utgångspunkten måste vara att var och en är ansvarig för sin försörjning. Det vore väldigt problematiskt om man redan vid 60 års ålder kan skrivas ut från arbetsmarknaden utan att arbetsförmågan prövas", sa hon.
Även Svenskt Näringsliv gjorde tummen ned bland annat med hänvisning till att vi behöver förlänga arbetslivet och inte tvärtom.
"Ålder är inte ett sjukdomstillstånd och sjukförsäkringen är ingen yrkesförsäkring. Även sjukskrivna som är äldre kan med aktiva rehabiliteringsinsatser stöttas tillbaka i tidigare eller nytt arbete. Det borde vara självklart att ta tillvara den arbetsförmåga som finns även för dem som nått 60 års ålder", sa organisationens socialförsäkringsexpert Catharina Bäck i höstas.
Men nu är proppen om den nya förtidspensionen på väg mot riksdagen och om en majoritet där gillar förslaget ska lagändringen kunna träda i kraft den 1 september 2022.