Den 28 april ska Pensionsgruppen (preliminärt) träffas för ordinarie möte. Där ska man, bland annat, diskutera det förslag till förändringar av ickevalsalternativet i Sjunde AP-fonden.
Utredare Mats Langensjö lämnade förslag i sin utredning om förvalet i juni 2019, som bland annat innehöll en tanke om att PPM-sparandet skulle delas upp i en sparandefas och en utbetalningsfas.
Den tanken slog an hos flera remissinstanser även om Sjunde AP-fonden gjorde tummen ned för att flytta PPM-sparandet till Pensionsmyndighetens tradförsäkring när det var dags för utbetalning.
AP7 ansåg att detta kunde leda till ett "suboptimalt beslutsfattande" genom att man skulle dela på förvaltningen mellan två olika myndigheter.
Många remissinstanser ansåg att uppdelningen i spar- och utbetalningsfaser borde utredas ytterligare innan man fattade beslut om den förändringen.
Nu har finansdepartementet gjort en remisspromemoria genom att köra utredningens förslag ihop med politiska ställningstaganden och remissinstansernas många kritiska synpunkter i mixern.
Vad som blir resultatet är ännu inte känt, men Pensionsnyheterna gissar att man lägger fokus på förändringarna på Sjunde AP-fondens möjligheter att förbättra förvaltningen genom att ge fonden mer liberala placeringsregler.
Langensjö föreslog i sin utredning att AP 7 skulle kunna få friare händer och till exempel få ha möjlighet till att i större utsträckning få investera i illikvida tillgångar. I utredningen nämndes 40 procent av portföljen, något som både Finansinspektionen och Pensionsmyndigheten tyckte var för riskabelt. De tyckte att maximalt 20 procent var en lämplig nivå.
En annan gissning är att regeringen avvaktar med att förändra något på utbetalningssidan och koncentrerar sig på sparfasen för att optimera avkastningen i AP7.
Den 28 februari ska Pensionsgruppen, åtminstone preliminärt, få ta del av remisspromemorian vid en dragning med finansdepartementet och tycka till om den. Därefter ska den ut på remiss.
Som vanligt har det tagit längre tid än vad utredaren tänkte. I utredningen satte man datum för införandet den första april 2021 vilket i efterhand framstår som ett gammalt aprilskämt.