Börsfallet och stigande räntor har slagit hårt mot det ömsesidiga LF Liv, som förvaltar traditionell försäkring.
Resultatet backade och landade på 0,1 miljarder kr att jämföra med fjolårets 3,2 miljarder kr.
Det totala förvaltade kapitalet minskade med en miljard kr och summerades till 112 miljarder kr.
Avkastningen i Länsförsäkringar Livs portföljer var negativ över hela linjen, vilket förklaras av de fallande aktiemarknaderna. Minst dåligt gick det för spararna i räntetunga Gamla trad, som kom undan med en nedgång på minus 2,7 procent.
De som villkorsändrat till Nya Trad med större exponering mot aktier fick se avkastningen backa med 3,8 procent.
Sparare i portföljen Nya Världen var ned 6,7 procent. Förklaringen är förstås stigande räntor och negativ avkastning på risktillgångar.
Villkorsändringar till Nya Trad-portföljen uppgick till 0,1 Mdkr. Totalt har ett försäkringskapital om 20,6 Mdkr villkorsändrats, vilket motsvarar 48 procent av kapitalet för kunder som fått ett erbjudande om att nolla sina garantier. Detta för att ge utrymme till exponering mot risktillgångar.
LF Liv meddelar även att man ökat innehaven i mer hållbara ESG-obligationer som idag står för 20 procent av det förvaltade kapitalet i bolaget. Totalt hade man vid utgången av kvartalet 22,8 miljarder kr i hållbara obligationer, en ökning från fjolårets 15,5 miljarder kr.
"Stor oro till följd av Rysslands invasion av Ukraina präglade inledningen av året med negativ avkastning på de flesta marknader som följd. Det är då ett styrketecken att vi trots denna motvind kunde leverera ett positivt resultat första kvartalet. Detta tillsammans med starka nyckeltal har gjort att återbäringsräntan i Nya Trad och Gamla Trad har kunnat lämnas oförändrad på 6 respektive 4 procent. Under februari kunde vi dessutom ge extra återbäringsränta på 10 procent till kunderna i Gamla Trad", säger Jakob Carlsson vd för LF Liv, i en kommentar.
Bolaget meddelar vidare att LF Liv inte har någon exponering mot investeringar i Ryssland eller Belarus.
Innehaven har sedan tidigare sålts av både ESG- och avkastningsskäl. Ryssland och Belarus har nu lagts till Länsförsäkringar AB:s exkluderingslista, tillsammans med nio statskontrollerade ryska bolag.