På måndag eftermiddag, den 16 maj, ska Pensionsgruppen plus de ekonomiskpolitiska talespersonerna för partierna i gruppen träffas för att diskutera det omtalade garantitillägget och motbudet från oppositionen.
Frågan är förstås om ordförande Ardalan Shekarabi kommer att få med sig oppositionen på några eftergifter och justeringar av det förslag man presenterade i söndags.
Vid gårdagens presskonferens hävdade Ardalan Shekarabi att regeringens förslag skulle ge mer pengar i kronor till garantipensionärerna än oppositionens. Han har efter det beskyllts för att inte räkna alla pengar som oppositionen vill skicka vidare till pensionärerna. Till saken hör att oppositionens förslag är dyrare, 14,4 miljarder kr om året att jämföras med de omkring 9 miljarder som regeringens förslag skulle gå löst på. Skillnaden är främst att oppositionen har en bredare ansats och att det nya pengaregnet ska nå en större grupp pensionärer.
Det handlar då om de skattesänkningar som man vill göra och dessutom öppna för gasen och börja dela ut de överskott som man har i pensionssystemet.
Pengarna till gasen måste man dock utreda och få ny lagstiftning för vilket innebär att det inte kan bli verklighet förrän tidigast 2024.
Och börsnedgång och stigande räntor har naggat AP-fondernas tillgångar i kanten och överskottet kommer antagligen inte att uppgå till de 1200 miljarder kr som Pensionsmyndigheten kunde redovisa vid årsskiftet. När AP-fondernas kvartalssiffror kommer kan bilden klarna.
Det faktum att Sverigedemokraterna i finansutskottet ställt sig bakom oppositionens förslag gör att det ska mycket till för att få till några större justeringar vid mötet på måndag. Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt säger så här till Dagens Nyheter:
"Det finns ett bra förslag - en överenskommelse mellan fyra partier och vi har majoritet i (finans-)utskottet. Pensionsgruppen har ju inte lyckats reda ut det här på - jag vet inte hur många år", säger Oscar Sjöstedt och tillägger: "Vi har en överenskommelse med de andra partierna; jag står fast vid den och jag förutsätter att de andra också gör det."
Vänsterpartiet, som i likhet med Sverigedemokraterna inte sitter i Pensionsgruppen, ser ut att bli den stora förloraren om det förslag man förhandlat fram inte blir verklighet.
Partiets vice ordförande Ida Gabrielsson, som är en av arkitekterna till innovationen garantitillägget, "välkomnar att alla partier nu säger sig vilja höja pensionerna för de sämst ställda pensionärerna", enligt Dagens Nyheter.
Men hon vill inte "spekulera om" vad som händer om man inte får igenom höjningen på i snitt 750 kr i månaden till garantipensionärerna, med utbetalningsstart i augusti.
Upplagt för spännande armbrytning på måndag i Pensionsgruppen. De oförenliga ståndpunkter som SD och V ger uttryck för kräver en tulipanaros och sådana är inte lätta att odla. Och som sagt, varken V eller SD får vara med mötet i Pensionsgruppen.
Hur det än blir så måste man från regeringens sida snart sätta ned foten när det gäller utvecklingen av system för garantitillägget.
Om det faller, måste man ju avbryta utvecklingen av utbetalningssystem för den nya förmånen som man nu jobbar hårt med på Pensionsmyndigheten. Det är budgeterat till 250 miljoner kr som hamnar i drickat om oppositionens förslag går igenom i riksdagen.