Igår träffades Pensionsgruppen med förstärkning från de olika partiernas ekonomipolitiska talespersoner för att prata om garantitillägget.
Läget är ju sådant att M, SD, KD och L lanserat ett alternativ till garantitillägget, som man lagt fram i sin budgetmotion och som man har majoritet för i socialförsäkringsutskottet. Detta under förutsättning att inte Centern väljer att aktivt stödja regeringens förslag i omröstningen om vårändringsbudgeten i riksdagen. Det ska ske den 15 juni.
Inför mötet i Pensionsgruppen skrev Centerns Martin Ådahl så här på Twitter:
"Ett av de viktigaste möten som pensionsgruppen någonsin haft hålls i eftermiddag. De höjda pensionerna för de mest utsatta får inte bli en dagslända, utan hålla nästa år med, och många år efter det. Därför måste pensionsgruppen och vårt svenska pensionssystem räddas."
Tweeten visar tydligt Centerns dilemma. Om pensionshöjningen ska göras måste det enligt partiet göras inom ramen för pensionsöverenskommelsen, vilket regeringens förslag inte gör. Oppositionens förslag med skattesänkningar, höjd garantipension och höjt bostadstillägg bryter inte mot överenskommelsen.
Samtidigt skulle Centern ha problem med att släppa fram ett förslag som stöds av Sverigedemokraterna. Kort sagt, inget av förslagen passar Centern som försöker rädda Pensionsgruppens fortsatta överlevnad.
Enligt uppgifter till Pensionsnyheterna försöker Centern nu pressa Socialdemokraterna till att gifta ihop de bägge förslagen till ett enda förslag som C kan ställa sig bakom. Partiet har ju sågat regeringens förslag jäms med fotknölarna.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har envist hävdat att de mest utsatta pensionärerna ska få mer pengar i augusti och har hävdat att dessa får mer i kronor om garantitillägget införs. Oppositionens alternativ är bredare och går till även bättre bemedlade pensionärer.
"Vi väljer att fortsätta samtalen", sa Shekarabi efter gårdagens möte i Pensionsgruppen.
Men det är ingen enkel matematik och det blir intressant att se vad man kan förhandla om i Pensionsgruppen. Och där finns ju varken Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna eller Miljöpartiet, vilket innebär att man sitter med en hålstege i pensionspokern.
"Det verkar osannolikt att några förhandlingar kan genomföras i Pensionsgruppen", uppger en källa för oppositionen för Pensionsnyheterna.
Och när Pensionsnyheterna kollar om det satts upp några nya möten med Pensionsgruppens sekreterare Peter G Johansson, skriver han så här i ett SMS:
"Finns i dag inte några inplanerade möten för PG (Pensionsgruppen). Men det kan förändras snabbt. Utanför min kontroll", skriver han.
Om förhandlingarna inför omröstningen inte går i mål innan riksdagen ska ta ställning till budgeten blir det en spännande omröstning. Om Centern då väljer att inte stödja regeringens budgetförslag genom att göra som man sagt tidigare, alltså rösta på sin egen motion, så faller regeringens. Då blir nästa omröstning om riksdagen istället vill rösta på oppositionens budget. Om Centern då väljer att lägga ned sina röster så blir det oppositionens förslag som vinner.
Om de förhandlingar som nu pågår innebär att man filar av kanterna på regeringens förslag och möjligen får det att rimma med pensionsöverenskommelsen, är det inte otänkbart att man väljer att aktivt stödja regeringens budget.
Då kan det bli ett tredje förslag till ekonomiska förstärkningar för de mest utsatta pensionärerna. Troligen genom att man bara snor den del av oppositionens förslag med höjd garantipension och BTP, utan att ta den krångliga vägen över ett tredje bostadstillägg, som absolut inte är ett bostadstillägg.
Pensionsnyheterna har sökt representanter för Centerpartiet som uppger att de för närvarande inte vill kommentera saken.
Pensionsnyheterna skickar här lite inspiration till alla inblandade via en liten sketch om svåra förhandlingar anno 1976.
Förhandlingsläge