Pensionsgruppens initiativtagare och tidigare ordförande Bo Könberg (FP) har ofta hävdat att det pensionssystem han varit medskapare av ska "hålla till nästa istid". I så fall är istiden redan här, 14 000 år sedan den förra började tina bort.
I och med att vi nu fått en Pensionsgrupp som inte längre vårdar pensionssystemet i enighet, utan att man gör upp frågorna utanför gruppen kan man säga att dörrar och lås plockats bort.
In på arenan har två ytterkantspartier, SD och V, i praktiken kommit in och dikterat villkoren.
Att man tidigare hävdat att beslut i gruppen ska vara eniga när det gäller förändringar av systemet är inget som man (tänk någon) längre bryr sig om.
Det gör att man öppnar för nya och ofta populistiska förslag som ska kunna dominera valrörelser framöver. Pragmatism har ersatts av populism och det är vinstmaximering i form av röstfiske som kommer att premieras.
Visst, det är politiker som styr landet, men effekterna av deras hantering av garantitillägget är ett fiasko av stora mått.
Är skattebetalarna medvetna om att systemutvecklingen för Nooshitillägget, som nu skrotas, har kostat 250 miljoner kr som nu hamnar i sjön?
Är väljarna medvetna om att principen att det ska löna sig att jobba för en bra pension nu överges?
Respektavståndet krymper rejält med den höjda garantipensionen och för vissa kan det faktiskt leda till att det kan vara "lönsamt" att inte ha jobbat, snarare än att ha jobbat ett helt arbetsliv med låg lön.
På lite sikt lär det betyda att folkpensionen lika för alla får göra comeback. En prestationsfri grundpension på 13 100 kr i månaden till alla. Det ger en väldigt krokig linje på arbetslinjen.
Alla med högre inkomster får sätta sin tilltro till att avtalsparterna fixar pensionerna via tjänstepensionerna.
De har ju redan laddat bössorna med högre avgifter och det kommer mera. Partslösningen har dock fördelen att de avgifter som parterna förhandlat fram inte behöver passera och godkännas i det kacklande hönshus som heter Sveriges Riksdag. Isen lägger sig över pensionssystemet, istiden är här.