Igår fattade riksdagen beslut om att införa en svensk variant av den danska Arnepensionen. Den har olyckligtvis kommit att kallas för Trygghetspension, vilket kan bli lite förvirrande eftersom det handlar om en förmån som ska hanteras av Försäkringskassan och inte Pensionsmyndigheten.
Uppdelningen har ju varit att det som har med pension att göra ska medborgarna vända sig till pensionsmyndigheten för att hantera men namngivningen kan skapa problem.
I sak handlar det om att det från och med den 1 september 2022 införs en trygghetspension inom ramen för sjukersättningen (tidigare förtidspensionen) som ska möjliggöra en ökad ekonomisk trygghet för personer som slitit ut sig under arbetslivet och som i dag ofta tar ut ålderspensionen i förtid.
"Nu införs trygghetspensionen. Det är en avgörande insats för ekonomisk trygghet för personer som slitit ut sig under arbetslivet och inte orkar till pensionen", säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i ett pressmeddelande från regeringen.
Nuvarande regelverk för rätten till sjukersättning tar ingen hänsyn till ålder, vilket innebär att en 64-åring bedöms på samma sätt som en 34-åring.
Detta innebär att många personer som får avslag på sin ansökan om sjukersättning i stället tar ut sin ålderspension i förtid, vilket leder till en livsvarigt lägre pension. Det har regeringen bestämt sig för att hantera, vilket innebär att man sänker kraven för beviljande av sjukersättning för dem som kommit lite högre upp i åldrarna.
De nya reglerna innebär att försäkrade personer som har som mest fem år kvar tills de uppnår den ålder då de inte längre kan få sjukersättning utbetald, får möjlighet till en tidigareläggning.
Arbetsförmågan hos försäkrade som har erfarenhet av sådant förvärvsarbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden ska enligt de nya reglerna bedömas i förhållande till dessa arbeten, eller mot annat lämpligt arbete som finns tillgängligt.
Förändringen innebär att det kommer till ett ålderskriterium för bedömningen av rätt till sjukersättning.
Återstår att se hur frågan om hur begreppet "utsliten" ska hanteras i bedömningen. Helt klart är dock att man efter fyllda 60 år och är utsliten så ska man inte längre prövas mot hela arbetsmarknaden utan bara i jobb som man är bekant med sedan tidigare.
Lagändringen gäller från den 1 september 2022.